Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren karar: Zorunlu sigorta düzenlemesi iptal ediliyor!

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren karar: Zorunlu sigorta düzenlemesi iptal ediliyor!

Milyonlarca araç sahibine yakından ilgilendiren karar anayasa mahkemesinden geldi. Zorunlu mali sorumluluk sigortası için sürücülere tanınan 15 günlük düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İşte zorunlu sigorta düzenlemesindeki son karar…

Resmi Gazete’de yayınlanan karar doğrultusunda Adana 4. Tüketici Mahkemesi tarafından yürütülen bir davada 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 94. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan, "Sigortacı, sigorta sözleşmesini durumun kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde feshedebilir. Sigorta fesih tarihinden 15 gün sonrasına kadar geçerlidir." düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvuru yapıldı.

Düzenlemede yer alan araç üzerindeki mülkiyet hakkının sona ermesi konusundaki düzenleme ile birlikte sigorta sözleşmesinden kaynaklanan sorumluluğun devam ettiği ve bu durumda kusuru olmadığı hallerde tazminat sorumluluğunun bulunabileceği ifadeleri yer aldı. İşlenen veya ihmal edilen fiilden kişilerin sorumlu tutulması gerektiğini belirten ibare için itiraz başvurusunda bulunuldu. Bu kapsamda sigorta sözleşmesinin feshedilip edilmeyeceği konusundaki açıklığın bulunmadığı ifade edildi. Başvuruyu değerlendirmeye alan AYM, düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu tespit ederek iptaline karar verdi. Mahkemenin iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi.

DÜZENLEME İPTAL EDİLDİ

Yüksek mahkeme tarafından verilen iptal kararı ile birlikte araç satışının ardından önceki sahibinin araç üzerindeki fiili ve hukuki hakimiyetinin sona erdiği belirtilirken eski araç sahibinin de yeni araç sahibi üzerinde herhangi bir denetim ve gözetim sorumluluğunun bulunmadığı aktarıldı.

arac-trafik.jpg

Aracı satın alan kişinin belirtilen 15 günlük süre içerisinde 3 kişilere zarar vermesi durumunda bu fiilden aracın eski sahibinin sorumlu tutulabileceği ifadelerinin yer aldığı kararda bu durumun oldukça ağır bir müdahale niteliği taşıdığı aktarıldı. Kararda yer alan ifadeler şu şekildedir:

"Satış veya devir işlemi yapılan ve işleteni değişen motorlu araçların tescilinde ya da trafiğe çıkarılmasında yeni işleten tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırılması şartının aranmasını içeren bir düzenleme yapmaya ilişkin kanun koyucunun önünde anayasal bir engel bulunmadığı görülmüştür."

trafik-sigortasi.jpg

HUKUKİ SORUMLULUK KALDIRILDI

Kişinin üzerindeki hukuki ve fiili denetimi kontrol imkanına sahip olmadığı kişilerin fiillerinden sorumlu tutulduğu zorunluluğun olmadığının belirtildiği kararda yer alan ifadeler şu şekildedir:

"Aracın devri suretiyle araç üzerindeki her türlü kontrol ve denetim yetkisini yitirmiş bulunan sigortalının artık işleten sıfatı da kalmadığı halde sözleşmenin sigorta şirketince feshedilmemesi durumunda sözleşme süresince, sözleşmenin feshedilmesi halinde dahi fesih tarihinden itibaren 15 gün boyunca yeni işletenin üçüncü kişilere vermiş olduğu zararlardan sorumlu tutulabilmesine imkan tanıyan kuralların gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN