Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Ayasofya Camii'nin üst katına yerli ve yabancı turistlerin 25 Euro bilet ile girebilecek olmasını TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Silkin Ün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a soru önergesi vererek, “Ayasofya statü olarak hala Camii midir? Ayasofya müze midir? Bilet kesilen başka ibadethanemiz var mıdır? Mevcut ekonomi göz önüne alınarak Türk vatandaşlarına indirim yapılacak mıdır?” sorularını yöneltti.
KARAR
Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 15 Ocak'tan itibaren yürülüğe giren ve 'Ayasofya Camii'nin sessiz sedasız müze yapıldığı' yorumlarına neden olan 'ziyaretçi yönetim planı'ndan doğan tartışmaları TBMM gündemine taşıdı.
Milletvekili Silkin Ün, 30 Ocak'ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a verdiği soru önergesinde “Son günlerde basında kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere Ayasofya Camii’nin üst katının müze niteliğine dönüştürülerek bu bölüme girişlerin ücrete tabi olduğu, ücretin ise yabancı turistlerle yerli ziyaretçiler için aynı miktarda olduğu ve işletmeci firmanın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile akrabalık bağı bulunduğu yönünde haberler gündeme gelmektedir” ifadelerini kullandı.
Denizli Milletvekili Ün, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un cevaplaması istemiyle, şu soruları yöneltti:
1. Ayasofya statü olarak hala Camii midir? Ayasofya müze midir?
2. Uygulamadan anlaşıldığına göre Ayasofya hem cami hem müze statüsüne bürünmüştür. Bu durum Fatih Sultan Mehmet´in vakfiyesine uygun mudur?
3. 15 Ocak itibariyle yürürlüğe giren 'ziyaretçi yönetim planı' uygulaması konusunda kamuoyuna yabancı turistlere yönelik bilet ücretinin 25 Euro olduğu duyurulurken, yerli ziyaretçiler için de bu kuralın geçerli olduğunun açıklanmaması, yabancı uyruklu Müslümanların ibadethane bölümüne girişleri hakkında bilgi verilmemesi gibi önemli konularda bilgilendirme yapılmamasının ve bu konuda yaşanan kargaşanın gerekçesi nedir?
4. Ayasofya'nın müze işlevi gören bölümüne girişler Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi tabelası altında ücrete tabii tutulmuştur. Ülkemizde cami tabelası altında müze işlevi gören ve bilet kesilen başka ibadethanelerimiz var mıdır?
5. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının giriş ücretlerinin yabancı turistler ile aynı olması, bir Türk vatandaşının camideki eserleri görebilmek için 25 Euro ödeyecek olması ekonomik sorunlarla boğuşan vatandaşlarımıza bir haksızlık değil midir? Bilet ücretlerinin vatandaşlarımızın için mevcut ekonominin durumu göz önüne alınarak makul bir seviyeye getirilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
6. Müze işlevi gören bölümün işletmeciliğini alan/yapan firma “DEM Müzecilik A.Ş.” adlı şirket midir?
7. Bahsi geçen şirketin; Ayasofya gibi dünya mirası bir eserin işletmeciliğini yapmaya yeterli deneyimi var mıdır?
8. Şirketin işletmeciliği aldığı ihalenin teknik ve idari şartnamelerinde giriş ücretlerine dair belirlenen bir madde var mıdır?
9. İhaleyi kazanan şirket bu işletmeciliği kaç yıllığına almıştır?
10. Bu şirketin (DEM Müzecilik A.Ş.) kardeşiniz ve bacanağı ile olan ilişkisi nedir? Söz konusu şirket ile akrabalık ilişkinize dair kamuoyuna yansıyan haberler gerçeği yansıtmakta mıdır?
11. Ayasofya Camii ile ilgili alınan yeni kararlarda, 2020'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında Ayasofya Camisi'nde yürütülecek koruma, geliştirme, tanıtım ve yönetim faaliyetlerine ilişkin imzalan protokol kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yazılı oluru alınmış mıdır? Alınmış ise ilgili yazışmaları kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?
12. Uzun vadede Ayasofya Camii ile ilgili kamuoyuyla paylaşmadığınız yeni bir bölümün; kapatılması, müzeye çevrilmesi, farklı amaçlarla kullanım planlaması bulunmakta mıdır?
13. Ayasofya´nın cami olması ile sevinen geniş kitlelerin ortaya çıkan ve akıllarda Ayasofya´nın sessiz sedasız yeniden müzeye dönüşeceğine dair soru işaretleri uyandıran uygulama sonrası incinen gönüllerine yönelik bir açıklama yapılacak mıdır?