Mevduat faizleri sil baştan değişti! 1 milyon TL yatıran aylık maaşa bağlanıyor: İşte güncel faiz oranları...

Mevduat faizleri sil baştan değişti! 1 milyon TL yatıran aylık maaşa bağlanıyor: İşte güncel faiz oranları...

Mevduat faizleri baştan aşağı değişti! 1 milyon TL yatırana aylık maaş bağlıyor! İşte güncel faiz oranları...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini yayınladı. Açıklanan verilere göre, 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı yüzde 53.89 seviyesinde gerçekleşirken, 3 aya kadar vadede yüzde 58.47, 6 aya kadar vadede yüzde 51.45, 1 yıla kadar vadede yüzde 54.18, ve 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise faiz oranı yüzde 41.88 olarak belirlendi.

MEVDUAT FAİZLERİNDE DENGELENME SÜRECİ BAŞLADI

Mevduat Faizleri Arşa Çıktı! 400.000 Lirası Olan Aylık Bu Kadar Kazanıyor! - Nokta Gazetesi

Son dönemde mevduat faiz oranlarında bir dengelenme sürecine girildiği gözlemleniyor. Mevduat sahipleri ve yatırımcılar için kritik olan bu süreçte, faiz oranlarının ne zaman düşeceği ve 1 milyon TL’nin ortalama net getirisi gibi konular merak konusu oldu. Uzmanlar, mevduat faizlerinin geleceğine yönelik beklentilerini ve önerilerini paylaşıyor.

BANKALARIN FAİZ POLİTİKASI RUTİNE DÖNÜYOR

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir? Diyanet açıkladı..

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede, TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikasının piyasadaki fazla TL’yi çekmede etkili olduğunu belirtti. Bayram, “Merkez Bankası uygulamış olduğu sıkı para politikasıyla birlikte piyasada fazla olan TL’yi çekmeye başladı. Hem depo ihalesi hem ters repo işlemleriyle bunu yaptı. Zorunlu karşılıkların artırılması ve sterilizasyon araçlarının kullanılması TL'yi çekmede etkili oldu” dedi.

İlk etapta TL bulamayan bankaların faiz oranlarını yükseltmek zorunda kaldığını hatırlatan Bayram, şu an bankaların yeterli TL ve döviz rezervine sahip olduklarını belirtti. Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin 150 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve bu durumun faiz politikalarının rutine dönmesine yol açtığını ifade etti.

FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ VE YATIRIM STRATEJİLERİ

10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı

Mevcut dengelenme süreciyle birlikte, politika faizinin yüzde 50 seviyelerinde seyrettiğine dikkat çeken Bayram, Fed’in olası faiz indiriminin TCMB’yi de etkileyeceğini öngörüyor. “Şu anda dengelenme süreci başladı. Politika faizi yüzde 50’ler civarında. Fed’in olası faiz indirimiyle birlikte TCMB de olumlu algı oluşturmak, piyasayı yönlendirmek adına yıl sonunda küçük bir faiz indirimi yapabilir. Asıl faiz indirimi kademeli bir şekilde gelecek sene yapılacaktır” dedi.

MEVDUAT SAHİPLERİ İÇİN GETİRİ ANALİZİ

Mevduat faizleri resmen katlandı, Aylık 55 bin TL'ye varan kazanç sağlanıyor - Ekonomi Haberleri

Şu anki piyasa koşullarında bankalarda uygulanan faiz oranlarının yüzde 40 ile yüzde 48 arasında değiştiği belirtiliyor. Ortalama faiz oranı ise yüzde 45 seviyelerinde bulunuyor. Bu oranlar, yatırılan para miktarına göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin, 1 milyon TL’lik bir mevduatın net getirisi aylık 38 bin TL ile 45 bin TL arasında değişiyor.

Bayram, faiz oranlarının mevcut durumda zirveye ulaştığını ve bundan sonraki süreçte bir düşüşe geçmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Dövizden mevduata geçiş yapmayı düşünenlerin zaman kaybetmeden harekete geçmelerini öneren Bayram, vadeyi yıllık olarak belirlemenin daha kazançlı olacağını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN