Mesai ve izin kuralları değişti! Artık böyle olacak

Mesai ve izin kuralları değişti! Artık böyle olacak

Kamuda yeni bir dönem resmen başladı ve tüm personeli ilgilendiren fazla mesai ve izinlerle ilgili önemli değişiklikler hayata geçirildi. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Gece yarısı duyurulan genelge ile kamu personeli için yeni bir dönem başladı. Bu düzenlemeye göre, zorunlu haller dışında kamu personeline nöbet ve fazla mesai yaptırılmayacak. Ayrıca, kamu işçileri yıllık izinlerini yıl içinde kullanmak zorunda olacaklar.

Toplu taşıma imkanlarının bulunduğu bölgelerde servis hizmeti sonlandırılacak, dışarıdan alınan servis hizmetleri ise mevcut sözleşme sürelerinin bitimine kadar devam edecek.

ÜCRET YERİNE SERBEST ZAMAN

Genelgeye göre, kamuya personel alımında bir önceki yıl emeklilik, istifa veya ölüm gibi nedenlerle oluşan personel azalmaları dikkate alınacak. Mahalli idarelerde ise norm kadro ilke ve standartları ile yıllık toplam personel giderleri oranları esas alınacak.

Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ücreti ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılmayacak. Fazla mesai yapılması durumunda ise öncelik, çalışanın serbest zaman ve denkleştirme yapmasına verilecek.

İş Kanunu’na göre fazla çalışma yapan işçi, zamlı ücret yerine fazla çalıştığı her saat için bir saat 15 dakika veya bir saat 30 dakika serbest zaman kullanabiliyor.

Denkleştirme uygulamasında ise işçi ve işverenin anlaşması şartıyla haftalık 45 saat olan çalışma süresi, günlere dağıtılarak düzenleniyor ve bu süre iki ay olarak öngörülüyor.

BİRİKEN İZİNLER ERİTİLECEK

Tasarruf genelgesine göre, kamu işçilerinin yıllık izinleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Daha önce kullanılmayan izinler ise en fazla 3 yıl içinde kullandırılacak.

Kamu görevlilerine verilen koruyucu giyim ve donanım malzemeleri ise sadece o işi yapanlara verilecek ve çek, kupon veya nakdi ödeme şeklinde yapılmayacak. Kamuda derece yükselmeleri yalnızca yönetici kadrolarıyla sınırlı tutulacak.

PERSONEL SERVİSLERİ SİL BAŞTAN
Personel servisleriyle ilgili de bir dizi tasarruf düzenlemesine gidildi. Bu düzenlemeler şu şekilde sıralandı:

• Savunma ve güvenlik hariç, toplu taşıma olan yerlerde personel servisi sonlandırılacak. Hizmet alımı yoluyla sağlanan servisler ise mevcut sözleşme bitimine kadar devam edecek.
• Yakın yerleşkelerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının personel servis hizmeti birlikte ihale edilecek.
• Servisten yararlanan kişi sayısı aracın kapasitesinin %70’inin altındaysa o hatta servis verilmeyecek.
• Personel servisi ihalelerinde model yılı yeni olmayan araçlara öncelik verilecek.

Bu yeni düzenlemelerle birlikte kamu sektöründe tasarruf ve verimlilik artırılmayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN