Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, okul öncesi ve ilköğretimde kayıt, nakil, değerlendirme ve sınıf tekrarı süreçlerine yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Eğitimde esneklik ve kapsayıcılık hedefleniyor. Tekli eğitim uygulanan okullarda, yemek ve dinlenme süresi en az 40 dakikadan 30 dakikaya düşürüldü. İlkokullarda, sınıf tekrarı bir kez yapılabilecek. Öğrenci yeterlilik düzeyine ulaşamayan velilere, mayıs ayında yazılı, e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik," Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyinde önemli düzenlemeler hayata geçirildi.
FARKLI PROGRAM UYGULAYAN OKULLAR TANIMLANDI
Yönetmelikte, güzel sanatlar müzik ilkokulu, güzel sanatlar müzik ortaokulu, spor ortaokulu ve meslek ortaokulu, "ilköğretim düzeyinde farklı program uygulayan okullar" olarak tanımlandı. Ayrıca, anasınıflarının ortaokullarda da açılmasına olanak tanındı.
ÖĞLE ARASI SÜRESİ VE YEMEK DÜZENİ
Tekli eğitim uygulanan okullarda, yemek ve dinlenme süresi en az 40 dakikadan 30 dakikaya düşürülerek, öğle arası düzenlemelerinde okul yönetimlerine ve velilere esneklik sağlandı.
KAYIT VE NAKİL İŞLEMLERİNDE YENİLİKLER
Öğrenci kayıt alanlarının belirlenmesinde Milli Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi biriminin yetkilendirilmesi kararlaştırıldı.
Okula kayıt sırasında, velilerden su, elektrik veya doğalgaz faturası gibi "ispatlayıcı belge" istenebilecek.
Hastanede uzun süreli tedavi gören bireylerin bulunduğu ailelerin çocukları için nakil işlemleri kolaylaştırıldı.
Kardeşlerin aynı okula devam edebilmesi için velinin talebi doğrultusunda nakil imkanı tanındı.
Kınama ve üstü yaptırımlara maruz kalan öğrencilerin başka bir okula nakli, velinin yazılı başvurusu ve rehberlik servisinin uygun görüşü ile mümkün olacak.
Yurt dışından gelen öğrencilerin denklik işlemleri, Temmuz 2024’te yayımlanan Denklik Yönetmeliği’ne göre yürütülecek.
EĞİTİMDE YENİ DEĞERLENDİRME VE RAPORLAMA SİSTEMİ
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında güncellenen müfredatla birlikte:
Okul öncesi eğitimde her dönem sonunda "beceri edinim raporu,"
İlkokullarda ise "gelişim raporu" verilmesi kararlaştırıldı.
SINIF TEKRARI DÜZENLEMESİ
İlkokullarda, sınıf tekrarı bir kez yapılabilecek. Öğrenci yeterlilik düzeyine ulaşamayan velilere, mayıs ayında yazılı, e-posta veya SMS ile bilgilendirme yapılacak. Velinin dilekçesi doğrultusunda sınıf tekrarı uygulanabilecek.
Kaynaştırma öğrencilerinin sınıf tekrarı da benzer şekilde velinin başvurusu üzerine mümkün olacak.
VELİLERE SMS İLE BİLGİLENDİRME
Devamsızlıkların daha hızlı takip edilebilmesi için özür belgesi veya beyanın okula teslim süresi 3 gün olarak düzenlendi.
Sınavlara katılamayan veya projelerini zamanında teslim edemeyen öğrenciler için velilere SMS yoluyla bilgilendirme yapılacak.
MESLEK ORTAOKULLARINA NAKİL DÜZENİ
Meslek ortaokullarına geçiş için yeni düzenlemeler getirildi. Öğrenciler, 5. ve 6. sınıflarda eğitim yılı boyunca, 7. sınıfta ise eylül ayının son iş gününe kadar nakil yaptırabilecek.