MEB'den 81 ile genelge

MEB'den 81 ile genelge

MEB, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeyinde uygulanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin bir genelge yayımladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla okul öncesinden lise hazırlık ve 9. sınıf düzeyine kadar uygulanacak olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni resmen yürürlüğe sokuyor. Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, yeni modelin öğrencilere zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki gelişimlerinde destek olmayı amaçladığı belirtiliyor. Bu kapsamda yayımlanan genelge, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderildi.

EĞİTİM SÜRECİNDE KAPSAMLI YENİLİKLER

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin hayata geçirilmesi için gerekli eğitimlerin ilki 3 Haziran’da başladı. Eğitici eğitimleri ile başlayan süreç, öğretmenlerin mesleki gelişim çalışmalarıyla devam edecek. 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bu eğitimler, il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda yürütülecek. Eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde derslere girecek öğretmenleri teorik ve uygulamalı olarak eğitecek. Eğitimler, branş temelli olacak ve en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.

Eğitici eğitimi belgesi almış öğretmenlerin ders ve şube dağılımlarında öncelikli olarak ilgili sınıflara görevlendirilmeleri sağlanacak. Bu öğretmenler, yeni modelin kapsamı dışındaki sınıflarda ders veren öğretmenlere de eğitimler verecek. Eğitimler, birinci dönemdeki ara tatilde il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından planlanarak gerçekleştirilecek.

PLANLAMALAR VE OKUL YÖNETİCİLERİ İÇİN EĞİTİMLER

Yeni modelin etkili bir şekilde hayata geçirilebilmesi için kapsamlı planlamalar yapılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda, tüm okul yöneticileri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni'ni inceleyecek. 1 Eylül'e kadar tamamlanacak bu süreçte, yöneticilere modelin temel yaklaşımı ve yapı taşları hakkında eğitimler verilecek. Ayrıca, zümre toplantılarında öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak modelin bileşenlerinin doğru ve etkin bir şekilde uygulanması için stratejiler geliştirilecek.

Bu planlama sürecinde, kavramsal beceriler, alan becerileri ve eğilimler gibi öğelerin yanı sıra "Erdem-Değer-Eylem" çerçevesi, sosyal duygusal öğrenme becerileri ve sistem düşüncesi gibi unsurlar dikkate alınacak. Zenginleştirme ve destekleme olarak ikiye ayrılan farklılaştırma uygulamaları da planlamanın temel unsurları arasında yer alacak. Ayrıca, okul temelli planlamalar kapsamında öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini destekleyen etkinlikler ile sosyal sorumluluk projeleri ve hayat boyu öğrenme gibi program dışı faaliyetler de öncelik kazanacak.

ÖZEL EĞİTİM VE BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI

Genel eğitim programlarının uygulandığı özel eğitim okullarında da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları devreye girecek. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP), bu yeni model esas alınarak hazırlanacak. Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında eğitim gören özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için de aynı öğretim programları geçerli olacak.

Yeni model doğrultusunda hazırlanacak ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyecek şekilde birbirini tamamlayıcı nitelikte olacak. Bu nedenle ders kitapları ve e-içeriklerin tamamı eğitim sürecinde kullanılacak.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ YENİDEN YAPILANDIRILIYOR

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yapılacak ölçme ve değerlendirme faaliyetleri, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin yanı sıra öğrenme eksiklikleri ve eğilimlerine ilişkin veri toplamak üzere planlanacak. Beceri odaklı bir yaklaşımla, süreç odaklı ve geliştirici bir yapıda yürütülecek olan bu faaliyetler, öğretim sürecini en üst düzeyde destekleyecek ve geri bildirim sağlayacak.

Öğrenciler, eğitim öğretim yılı içinde sınıf içi ölçme uygulamaları dışında akademik başarılarına göre sıralanmayacak ve onları bir yarışa dahil edecek şekilde il, ilçe ve okul genelinde sınavlar düzenlenmeyecek. Yazılı sınavlar, bilgi ve beceri bütünlüğünü ölçecek şekilde sınıf veya alan zümreleri tarafından hazırlanıp uygulanacak.

ESER OKUMA VE ELEŞTİREL FİLM ANALİZİ

İlkokul ve ortaokul düzeyinde Türkçe, lise düzeyinde ise Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde, her dönemde iki olmak üzere öğretim yılı boyunca toplam dört edebi eser okutulacak. Ayrıca bir eleştirel film analizi de yapılacak. Bu eserlerin seçiminde öğretim programında yer alan metin seçimi ölçütleri dikkate alınacak ve zümre öğretmenleri tarafından öğrencilerin yaş ve sınıf seviyelerine uygun olarak belirlenecek.

Zümre öğretmenleri, Eleştirel Okuma, Dinleme/İzleme Formu’nu kullanarak, öğrencilerin okudukları ve izledikleri eserlerin içeriğini değerlendirmelerini sağlayacak. Ayrıca, öğrencilere öğretim programı kapsamında belirlenen eserler dışında da kitap okumaları teşvik edilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN