Marmara'nın belalısı yeniden kendini gösterdi. Geçtiğimiz aylarda başlayan istila yeniden başladı. Dalgıçlar denizin dibinde yuvalarını bulunca sebebi ortaya çıktı. Bu gidişle ikinci bir istilaya hazır olun. İşte o istila...
Marmara Denizi'nde daha öncesinde de görülen istila türü yeniden ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre, artan popülasyon sonucunda tüm Marmara Denizi'ni kapsayacak. Geçtiğimiz aylarda olan istila yeniden gündeme geldi.
BÖYLE GİDERSE HER YERİ KAPLAYACAK
Marmara Denizi'nde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan veriler hiç iyi olmadı. Prof. Dr. Okyar'ın açıklamalarına göre, yoğun insan baskısı altında olan Marmara Denizi'nde denizanası artışlarına ortam hazırlandığı belirtildi. Denizanası canlılarının kirli bölgelerde görüldüğünü söyleyerek, sıcaklıklarda artışın da etkisi olduğunu paylaştı. Marmara Denizi'nin sıcaklığı kış aylarında bile 20 derece olurken, denizanalarına üremesi için pozitif bir ortam oluşturuyor. Bu gidişatın iyi olmadığının altı çizilerek, böyle giderse tüm Marmara'yı denizanasının kaplayacağı işaret edildi.
EKOSİSTEMİN İŞLEYİŞİNİ DEĞİŞTİREBİLİR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Su Bilimleri Fakültesi çerçevesinde başlatılan çalışmaları, Prof. Dr. Okyar paylaştı. Marmara'da başlayan bu çalışmada, aşırı çoğalan denizanaları öldükten sonra parçalanıyor. Su kalitesindeki bozulmayı sağlayan bu detay, ekosistem işleyişini de değiştirebilecek etkiye sahip. Okyar'ın açıklamalarına göre, özellikle 5 - 10 metre derinliğinde denizanası artışları tespit edildi.
Suyun yüzeyinde nadir görülen denizanasının 5 metre derinlikte büyük bir popülasyona sahip olduğunu belirtti. İklim değişikliğindende bahseden Okyar, "İklim değişikliğine bağlı olarak Marmara Denizi'ne pek çok yeni istilacı denizanası türü giriyor. Son yıllarda yaptığımız çalışmalarda pek çok yeni tür bulduk. Bunlar bolluklarını arttırmaya başladılar. Yeni türlerin girişiyle denizel ekosistemdeki denizanasına bağlı çözünmüş organik madde yükü artıyor." açıklamalarını paylaştı.
EKONOMİYE KATKI SAĞLAYABİLİR
Denizanası istilası geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi'nde yaşanırken, yeni bir tanesi daha gündemde geldi. Okyar'ın açıklamalarına göre, her mevsimde yaşanan bu istila küresel ısınma tarafından tetikleniyor.
Son 20 - 30 yıl içerisinde aşırı bir artış gösteren denizanası ekosistemi tehlikeye atıyor. Akıntı sebebiyle İzmir Körfezi'nin doğu havzasına doğru denizanası biriktiğini işaret ederek, ciddi bir sorun olduğu vurgulandı. Uzak Doğu'da tüketimi olan denizanasının toplanarak ekonomiye katkı olabileceği konusunda çalışmalar başladı.