Marmara'da müsilaj denetimi: Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne 3,3 milyon lira ceza

Marmara'da müsilaj denetimi: Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne 3,3 milyon lira ceza

Müsilajla mücadele kapsamında yürütülen denetimlerde, arıtma tesislerindeki ihlaller nedeniyle Bursa ve İstanbul belediyeleri dahil olmak üzere birçok kuruma toplamda 15 milyon lira ceza kesildi. Bilim insanları, çözüm için biyolojik arıtma tesislerinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’nde müsilaj sorunuyla mücadele kapsamında hayata geçirilen 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde denetim ve izleme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, 7 ilde eş zamanlı denetimler gerçekleştirilirken, çevreye zarar veren belediyeler ve işletmelere milyonlarca liralık cezalar kesildi.

BURSA VE İSTANBUL BELEDİYELERİNE AĞIR CEZALAR

Bakanlık ekipleri, 8 Ocak’ta Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BUSKİ Genel Müdürlüğü’nün Doğu Atıksu Arıtma Tesisi’nde denetim gerçekleştirdi. Denetimde, kentsel atık suların bir kısmının hiçbir arıtma işlemi yapılmadan doğrudan Deliçay Deresi’ne deşarj edildiği tespit edildi. Bu durum, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na aykırı bulunarak tesise 3 milyon 340 bin 688 lira ceza kesildi.

12 Ocak’ta İstanbul’da yapılan bir başka denetimde, Üsküdar’daki Kuleli Caddesi’nde denize kanalizasyon suyu döküldüğü belirlendi. Bu ihlal nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü’ne 1 milyon 337 bin lira ceza uygulandı.

TEKİRDAĞ, YALOVA VE BALIKESİR’DE SU KİRLİLİĞİ DENETİMLERİ

6-10 Ocak tarihleri arasında yapılan denetimlerde, Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyelerinin yanı sıra 4 farklı işletmenin su kirliliğine neden olduğu tespit edildi. Bu ihlaller için toplamda 10,3 milyon lira ceza kesildi.

MÜSİLAJ SORUNUNUN TEMEL NEDENLERİ

Bilim insanları, Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun temel nedenleri arasında deniz sıcaklıklarının artışı, durağan sular ve azot ile fosfor yükünün artmasına neden olan arıtılmamış atık suların etkili olduğunu belirtiyor. 26 Aralık 2024’te Bakanlık koordinasyonunda toplanan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, belediyelerin eylem planında taahhüt ettikleri ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini hayata geçirmekte yetersiz kaldıklarını vurgulamıştı.

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ni koruma ve müsilajla mücadele kapsamında denetim ve yaptırımlarını sürdürecek. Bakanlık yetkilileri, atık su arıtma tesislerinin eylem planına uygun şekilde işletilmesi için daha sıkı kontroller yapılacağını ve cezaların caydırıcılık amacı taşıdığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN