Maddi imkansızlıklar onu eğitimi bırakmaya zorladı! Şimdi ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor: 60 kişiye gelir sağlıyor

Maddi imkansızlıklar onu eğitimi bırakmaya zorladı! Şimdi ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor: 60 kişiye gelir sağlıyor

Maddi imkansızlıklardan dolayı eğitim hayatını bıraktı! Şimdilerde ise 50 dönüm arazide üretim yapıyor! 60 kişiye istihdam sağlıyor...

Maddi zorluklar nedeniyle eğitimine ara veren Mardin Artuklu Üniversitesi Muhasebe ve Vergi Bölümü öğrencisi İbrahim Parçacı (27), 2019 yılında okulunu bırakarak Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Ziyaret Mahallesi Pirhüseyin mezrasındaki ailesinin yanına döndü. Burada, akrabalarından biber yetiştiriciliğini öğrenen Parçacı, 50 dönümlük arazisine beş farklı biber çeşidi ekmeye karar verdi.

50 DÖNÜM ARAZİDE 60 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

Parçacı, 50 dönümlük tarlasında 60 kişiye istihdam sağlayarak, temmuz ayında başlayan hasat döneminde her gün sabah 06.00’da iş başı yapıyor ve 45 dereceyi bulan sıcaklıklarda akşam 16.00’ya kadar çalışıyor. Parçacı, hikayesini şu sözlerle özetliyor:

2019 yılında Mardin'de okuduğum üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bırakıp köyüme yerleştim. Birkaç sene köyde kaldıktan sonra çevremdekilerin teşvikiyle biber ticaretine girdim. Şu anda 60 kişiye ekmek kapısı oluyoruz. 50 dönüme yakın şahsıma ait tarlada 4-5 çeşit biber yetiştiriyoruz.”

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu - Düzce Damla Gazetesi

Parçacı, özellikle "Jalapeno" biberini Manisa’daki fabrikalara göndererek turşu yapımında kullanılmasını sağlıyor ve bu turşular hem yurtiçinde hem de yurtdışında satışa sunuluyor. Parçacı, bu süreci şu şekilde anlatıyor:

“Hiçbir ekmek kolay kazanılmıyor. Tarlamızda mesai sabah 06.00'da başlıyor, akşam 16.00'a kadar. Diyarbakır sıcaklıkları 45 dereceye kadar da yükseliyor. Bu çalışanlar için çok zor oluyor. Eğer biber toplanmasa maalesef bu sıcaklıktan dolayı çürümeler ve yanmalar oluyor.”

TARLADA KİLOSU 10 TL

Üniversiteyi maddi imkanlar elvermediği için bıraktı, 60 kişiye ekmek kapısı oldu

Mayıs ayında ekilen biberlerin ilk hasadını temmuzda gerçekleştirdiklerini belirten Parçacı, “Biberlerimizi mayıs ayında ektik. İlk hasadını temmuzda gerçekleştirdik. Biberin ikinci hasadı en verimli hasadı oluyor. O da ağustos ayında olur. Hasadımızda dönüm başına yaklaşık 2,5 ton biber çıkıyor. Bakım ne kadar iyi yapılsa o kadar iyi verim alırsın. Dönüme maksimum 10 tona kadar da hasat yapıyoruz. Jalapeno biberinin tarlada kilosunu 10 TL'ye satıyoruz. Pazardaki fiyatlar da değişkenlik gösterebiliyor. Tarladan sebze meyve haline 10 TL'ye bırakıyoruz” dedi.

Parçacı, “Hiçbir iş kolay değil, ama işin ucunu da bırakırsan ekmek yiyemezsin. Emek olmadan yemek olmaz. Biz de emeğimizin karşılığını almaya çalışıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

İşçilerden Hilal Ateş, boş zamanlarını tarlada çalışarak değerlendirdiğini belirterek, “Sabah saat 06.00'da işe geliyoruz. 16.00'da da paydos oluyor. Arkadaşlarımla birlikte biber tarlasında çalışıyoruz. Evde duracağımıza buraya gelip hem sabrımız oluyor hem de zamanımızı burada değerlendiriyoruz. Evde boş duracağımıza çalışıyoruz. Sıcak ama yine de idare ediyor” dedi.

Çocuğuyla birlikte tarlada çalışan Çiçek Aslan ise, “Havalar çok sıcak. Tarlalara gelip ekmek parası çıkarıyoruz. İşimiz güneşin altında olduğu için çok zor oluyor. Saat 06.00'da başlayan mesaimiz 16.00'da bitiyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN