Lübnan'daki patlamaların ardından akıllardaki soru: Cep telefonları güvenli mi?

Lübnan'daki patlamaların ardından akıllardaki soru: Cep telefonları güvenli mi?

Lübnan'daki siber saldırılar, teknolojik cihazların uzaktan kontrol edilip patlatılması ihtimalini yeniden gündeme getirdi. Her an yanımızda olan akıllı telefonlarımız ne kadar güvende?

Lübnan’da iki gün art arda gerçekleştirilen siber saldırılar, teknolojik cihazların uzaktan kontrol edilerek patlatılabilme ihtimalini yeniden tartışmaya açtı. Çağrı cihazı ve telsiz patlamaları, “Bu olaylar bir siber saldırı mı yoksa üretim aşamasında cihazlara yapılan bir müdahale mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Uzmanlar, bu saldırıların modern savaşın yeni bir evresi olabileceğinden endişe ediyor. Olayların ardından akıllı telefonlar ve diğer günlük cihazlarımızın güvenliği konusunda yeni şüpheler doğdu.

CEP TELEFONLARI UZAKTAN PATLATILABİLİR Mİ?

Teknik açıdan bakıldığında, akıllı telefonlarda kullanılan lityum pillerin Lübnan'daki kadar güçlü bir hasara yol açması imkansız olarak görülüyor. Cihazlarda lityum teknolojisini kullanan piller, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebiliyor.

Herhangi bir güvenlik açığından yararlanarak cihaz patlatılmaya çalışılsa bile en fazla cihazın alev alması ve alev almadan önce aşırı ısınması mümkün olabiliyor. Özetle Lübnan'da yaşanan gibi ani ve beklenmedik bir patlama gerçekleşemez. Cihazın alev almadan önce ısınmasıyla da kullanıcı bir nevi önceden uyarılmış olabilir.

Saldırıların akıllı telefonlar ve diğer cihazlar için herhangi bir risk oluşturduğunu gösteren bir kanıt yok.

SALDIRILAR NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Çağrı cihazı saldırılarının tam olarak nasıl gerçekleştiği henüz belirsizliğini koruyor. Güvenlik kaynakları, çağrı cihazının içine küçük miktarlarda patlayıcı yerleştirildiğini ve ardından bağlantı sistemi kullanılarak uzaktan patlatıldığını öne sürüyor.

Saldırganların çağrı cihazlarını tam olarak nasıl değiştirdiğini bilmeden, cihazların güvenli olduğundan emin olmak zor ancak uzmanlar endişelenmeye gerek olmadığını söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN