Lavabo açıcı kullanırken dikkat! Bomba gibi bir anda patladı, Uzmanlar uyardı: Bu hatayı sakın yapmayın

Lavabo açıcı kullanırken dikkat! Bomba gibi bir anda patladı, Uzmanlar uyardı: Bu hatayı sakın yapmayın

Lavabo açıcı kullananlar mutlaka dikkat edin! Bomba gibi bir anda patladı, uzmanlardan uyarı geldi! Bu hatayı sakın yapmayın...

Bahçelievler’de yaşayan 78 yaşındaki Mehmet Fatih Büyüktosun, mutfak lavabosunda meydana gelen tıkanıklığı gidermeye çalışırken büyük bir felaketle karşılaştı. Geçtiğimiz ay meydana gelen olayda, mutfak lavabosunun tıkanması üzerine önce lavabo açıcılar kullanarak sorunu çözmeye çalışan Büyüktosun, başarılı olamayınca bir tesisatçı çağırmaya karar verdi. Ancak, sabah tesisatçının gelmemesi üzerine başka bir çözüm arayışına giren yaşlı adam, nalburdan aldığı lavabo açıcıyı denedi. Bu sırada patlama meydana geldi ve Büyüktosun’un vücudunun yüzde 40’ında yanıklar oluştu.

NALBURDAN ALINAN LAVABO AÇICI BÜYÜK FELAKETE YOL AÇTI

Lavabo açıcı bomba gibi patladı, vücudunun yüzde 40'ı yanan 78 yaşındaki yaşlı adam dehşeti yaşadı - Burdur Gazetesi

Lavabo açıcıyı kullanırken beklenmedik bir patlamayla karşılaşan Mehmet Fatih Büyüktosun, olay anlarını şu sözlerle anlattı: "Akşam hiçbir şey yokken mutfak lavabosu tıkandı, hemen tesisatçıyı aradım, yarın gelir misin dedim ‘Evet’ dedi. Saat. 09.00 oldu, gelmedi, ben de ticaretle uğraştığım için dükkana gitmek zorundayım. Başka bir tesisatçıya gittim, kapalıydı, adamın numarasını aldım. Dönüşte bir nalbura rastladım, böyle bir durum var, bana nasıl yardımcı olabilirsin dedim. Bir hortum var mı dedim, ’Ne yapacaksın’ dedi, mutfağın lavabosu tıkalı, onu açmaya çalışacağım dedim. ‘Ağabey, ne gereği var, sana açıcı vereyim’ dedi. Biz marketlerde satılan lavabo açıcılardan 6 paket kullandık, bir fayda görmedik dedim. ‘Bu çok etkili, hemen açar’ dedi, aldım. Adama, bunun bir tehlikesi var mı, patlama, çatlama yapar mı diye sordum, ’Yok, yalnız bunu kullanırken, ellerini sürmeyeceksiniz, gözlerini değdirmeyeceksin, teninle temas ettirmeyeceksin’ dedi. Nasıl kullanacağım dedim, ‘Dökeceksin, 5 dakika bekleyeceksin üzerine su açacaksın’ dedi. Bundan basit ne var dedim, aynen dediği gibi uygulamaya başladım. Hızlı eritici olduğu için lavabonun altındaki ince hortumu eritir. Direkt gidere dökeyim dedim, tezgahın altına eğildim, gidere yavaş yavaş dökmeye başladım. 1,2,3 döktüm, ses geldi, sevindim, açıyor dedim. Yanımda gelinim vardı, ‘Baba kaç’ dedi. Bir ses, üstüm başım, ayağım, göğsüm, alnım, kolum şiddetli bir yanma. Hemen banyoya koştum, üstümü sıyırdım. Eşim yaşlı, şeker hastası, o vaziyette mutfağı bırakıp gitmek hoşuma gitmedi, beni rahatsız etti. Öyle bir şey deneyeyim dedim ama kimseye tavsiye etmem."

YANIK TEDAVİ MERKEZİ’NDE YOĞUN TEDAVİ SÜRECİ BAŞLADI

Lavabo açıcı bomba gibi patladı, vücudunun yüzde 40'ı yanan 78 yaşındaki yaşlı adam dehşeti yaşadı İhlas Haber Ajansı

Patlamanın ardından hastaneye kaldırılan Büyüktosun, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’ne sevk edildi. Burada tedavi altına alınan yaşlı adamın vücudunun yaklaşık yüzde 40’ının yandığı öğrenildi. Yanık Tedavi Merkezi Sorumlusu, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Turan, bu tür ev kazalarının son yıllarda arttığını belirterek, vatandaşları uyardı. Dr. Turan, "Lavabo açmak için nalburdan bir kimyasal alıyorlar ancak bir faciayla sonuçlanıyor. Maalesef bu son yıllarda çok arttı, eskiden lavabo açıcı malzemeler vardı, bu kadar ciddi bir patlamaya neden olmuyordu. Vatandaşımız da bunlarla ilgili çok ağır bir hasarla gelmiyordu, poliklinik düzeyinde kalıyordu. Bunlar, ciddi patlamalarla, ağır hasarlarla, göz, uzuv kayıplarına yol açabiliyor. Yüzde 40 civarı yanığı vardı, hızlı bir tedaviye başladık. Çoğu alanı düzelttik, bir tek ayaklarında bazı alanlar var. Lavabo açıcı olarak kullanılan özellikle bilinen markaların kullanılmasına, granürlü olmasına dikkat edilsin. Beton açıcı gibi ibareler ya da bazen firmalar ’Profesyonel kullanıma tabidir’ yazıyor. Bilmeyen insanların kullanmaması gerekiyor, gerekli ekipmanı, teçhizatı yoksa kişilerin kesinlikle kullanmamasını söylüyoruz. Halkın bu tarz ürünleri kullanırken çok dikkat etmesini öneriyoruz. Eklem hareketleri iyi çalışmayan, vatandaşlar, ölüme kadar giden facialarla karşılaşabiliyoruz. Şu an benzer en az 5-6 hasta son 3-4 günde gelmiştir, 3 tane de benzer hasta sadece bizim kliniğimizde yatıyor. Amcanın elbiselerini dahi delen, ekipmanları olan kişilerde de geçenlerde bir usta kullanmış geldi, ürün plastiği eritmiş. Bu durumlarda kimyasalın hızlı bir şekilde alınması lazım, en az bir 10-15 dakika kadar sulandırılması, ortamdan kimyasal malzemenin uzaklaştırılması önemli. Oradaki reaksiyon da ilerlemeden, dokular enfekte olmadan bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını öneriyoruz" dedi.

Lavabo açıcı bomba gibi patladı! yaşlı adam dehşeti yaşadı - Yeni Doğu Gazetesi

Yanık Tedavi Merkezi’nde yaşanan benzer vakaların artışına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Turan, lavabo açıcı gibi kimyasal maddelerin kullanımında büyük bir özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. "Ev kazaları masum gözüküyor ancak ortamdaki elektrikler, kimyasallar, bir sıcak suyun ortada bırakılması maalesef çocuklar bilmiyor merak ediyor, ağır yanıklarla gelebiliyorlar. Çay sularına, ocaklara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ev, iş ortamlarında çok dikkatli olunması gerekiyor bir anda çok kötü senaryolarla karşılaşabiliyoruz" diyen Turan, bu tür kimyasal kazalarda hızlı bir müdahalenin hayati önem taşıdığını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN