Kuzey ışıkları Türkiye'ye geri dönüyor! Uzmanlar saat ve tarih verip uyardı: Büyük bir tehlikeye neden olabilir

Kuzey ışıkları Türkiye'ye geri dönüyor! Uzmanlar saat ve tarih verip uyardı: Büyük bir tehlikeye neden olabilir

Güneş'teki dev patlama sonrası Türkiye'de kuzey ışıkları görülebilir. Uzmanlar, bu olayın yanı sıra iletişim sistemleri için büyük tehlikeler de taşıdığını vurguladı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Güneş'te meydana gelen büyük bir patlama, Türkiye dahil olmak üzere Dünya'daki elektronik cihazlar ve iletişim sistemleri üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uzmanlar tarafından uyarılara neden oldu. Bu olayın etkileri, kuzey ışıklarının Türkiye'nin bazı bölgelerinde yeniden gözlemlenmesine yol açabilir. Güneş patlaması, daha önce Mayıs ayında yaşanan jeomanyetik fırtına ile benzer bir etki yaratması bekleniyor.

yeni-proje-16.jpg

ETKİLERİ BUGÜN HİSSEDİLECEK

Space Weather Live’ın raporlarına göre, bu dev Güneş patlamasının etkileri, 10 Ekim Perşembe akşamı Türkiye saatiyle 19.00 civarında hissedilmeye başlayacak. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, patlamadan kaynaklanan plazma topunun Dünya’ya çarpmasının ardından etkilerin bir gün boyunca sürebileceğini belirtti.

yeni-proje-17.jpg

FIRTINANIN ŞİDDETİ G4 SEVİYESİNDE

Bu jeomanyetik fırtınanın şiddeti G4 olarak değerlendiriliyor. G5 seviyesinin hemen altında bulunan bu seviyenin etkileri, plazma çarpmasının gerçekleşmesinin ardından netleşecek. Uzmanlar, bu tür fırtınaların iletişim sistemleri ve elektronik cihazlar üzerinde ciddi aksaklıklara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

yeni-proje-18.jpg

UYDULAR DA ETKİLENEBİLİR

ScienceAlert’e göre, bu fırtına, Dünya yörüngesindeki yaklaşık 5 bin uyduyu da etkileyebilir. Jeomanyetik fırtınalar sırasında iyonosferin genişlemesi, uyduların yörüngelerinden sapmalarına yol açarak iletişimde kesintilere neden olabilir. Bu durum, özellikle hava durumu tahminleri, GPS sistemleri ve diğer kritik iletişim ağları için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, Türkiye’nin birçok ilinde kuzey ışıkları gözlemlenmişti ve bu olayın bir kez daha yaşanabileceği ifade ediliyor. Kuzey ışıklarını görmek isteyenlerin, bu akşam için gözlerini gökyüzüne dikmeleri öneriliyor. Ancak, patlamanın yaratacağı olası elektronik sorunlar da dikkate alınmalı. Uzmanlar, vatandaşları bu durum hakkında bilgilendirerek, gereken önlemleri almaları konusunda uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN