Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: Ankara’da olsaydık dahi kararı Bozdağ okutacaktı

Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: Ankara’da olsaydık dahi kararı Bozdağ okutacaktı

Geçtiğimiz günlerde Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından büyük tartışmalar yaşandı. Karara ilişkin değerlendirmelerde bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Yüksek yargı birbirleriyle çelişen, kararları farklılaşan kurumlar olmanın ötesine geçmelidir.” dedi. Kurtulmuş, karar okunduğu sırada Meclis'te olmamasına ilişkin, "Biz bu hafta Ankara’da olsaydık dahi kararı yine Sayın Bozdağ okutacaktı" dedi.

Gezi davası kapsamında Marmara Cezaevi'nde bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, hakkındaki hüküm kararı Meclis'te okunmasının ardından düşürüldü.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, gazetecilerin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin sorularına cevap verdi.

'ANKARA’DA OLSAYDIK DAHİ KARARI YİNE BOZDAĞ OKUTACAKTI'

Kurtulmuş, "Karar niye Meclis Başkanı burada yokken okundu ?" sorularına, "Meclis Başkanı’nın teamüller gereği Meclisi ne zaman yöneteceği bellidir. Biz bu hafta Ankara’da olsaydık dahi kararı yine Sayın Bozdağ okutacaktı. Çünkü Meclisin çalışmalarında Genel Kurul yönetimi nöbetçi başkanvekili tarafından deruhte edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, iki yargı kurumu arasındaki ihtilafın tarafının Meclis olmadığını şunları söyledi:

“Bu süreçte Meclisin taraf olmaması için de özel bir özen gösterdik. En başta Meclisin ilk açıldığı gün Atalay’ın ismi okundu, davet edildi. Tabii tutuklu olduğu için gelemedi. Arkasından özlük hakları verildi, danışmanları atandı. Ayrıca İnsan Hakları İzleme Komisyonuna bağımsız milletvekillerine düşen kontenjandan yine bütün partilerin ortak anlayışıyla başkanlık divanında Can Atalay’ın olmasıyla ilgili ortak bir yaklaşım sergilendi.

Ben bunu defaatle daha evvel de söylemiştim. Yani bu süreçte Meclisin tavrı bellidir. Bizim yerel mahkeme adına karar verip, Meclis olarak Atalay’ın tutukluluk halini kaldırmak gibi bir yetkimiz yok. Dolayısıyla fiili olarak tutukluluk süreci devam etti” şeklinde konuştu.

'HER BİRİSİNİN VAZİFESİ BELLİDİR'

“Yüksek yargı birbirleriyle çelişen, kararları farklılaşan kurumlar olmanın ötesine geçmelidir. değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, "Her birisinin fonksiyonu bellidir. Her birisinin vazifesi bellidir. Hiçbir mahkeme, devletin diğer kurumlarının üzerinde bir hak ve yetkiye sahip değildir. Dolayısıyla bütün bunların yeniden düzenlenmesi, örneğin 153. madde, 138. maddelerin yeniden düzenlenmesi ve 14. maddesinde devlete karşı işlenen suçları belirleyen faaliyetlerin daha sarih, daha açık bir hale getirilmesi için bazı değişikliklerin yapılması gerekir.” dedi.

Kurtulmuş, Atalay’a ilişkin Yargıtay kararının okutulmasının geriye bırakılmasına yönelik eleştirilere ise şöyle cevap verdi:

“Daha evvel de bitmişti, niye okutmadınız da şimdi okutuyorsunuz. Kararın okutulmasında acele edilmeyerek hem ilgili milletvekiline hukuki yolları tüketme, hem de yüksek mahkemelere aralarındaki içtihat farklılıklarını hal yoluna koyma imkânı verilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararlarını hukuki açıdan denetleme durumunda olmadığımız gibi icrası konumunda da bulunmuyoruz. Muhatap derece mahkemesidir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN