Kurtulmuş ve Davutoğlu'ndan yeni anayasa görüşmesi: Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılmalı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu yeni anayasa görüşmeleri kapsamında bir araya geldi. Davutoğlu, Türkiye'nin sivil bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu ve gerçek bir anayasa reformu için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tartışılması gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te grubu olmayan siyasi partilerle yaptığı yeni anayasa çalışmaları çerçevesindeki görüşmeler kapsamında, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile makamında bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

9595376.jpg

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Kurtulmuş'un görüşlerini paylaştığını ve bu süreçte tüm partilerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu aktardığını belirtti. Davutoğlu, "Kendisine açık yürekli paylaşım için teşekkür ediyoruz. Biz de bütün düşüncelerimizi çok açıkça ifade ettik." dedi.

'12 EYLÜL ANAYASASI'NA MAHKUM KALMAMIZ UTANÇ VERİCİ'

Türkiye'nin sivil bir anayasaya, gerçek anlamda toplumsal bir sözleşme metnine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, üzerinde doğru iyileştirmeler yapılmış olsa da 12 Eylül Anayasası'na mahkum kalmamızın utanç verici olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Bugünkü Anayasa'ya evveliyatla uyulmasının, Anayasa'ya saygı bakımından önem taşıdığı aşikardır." diye ekledi.

8786454.jpg

'CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ TARTIŞILMALI'

Davutoğlu, kozmetik bir anayasa reformu görüntüsüne ihtiyaç olmadığını belirterek, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin tartışılmadığı ve bir tabu olarak görüldüğü bir anayasa tartışmasının toplumda heyecan uyandıracağı, Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vereceği kanaatinde değiliz." dedi.

Gelecek Partisi olarak insan hakları temelinde, özgürlükçü, demokratik ve evrensel hukukla barışık bir anayasa yapım sürecini önemsediklerini ifade eden Davutoğlu, bunun ancak sistemin tartışmaya açılabileceği bir bağlamda mümkün olacağını söyledi.

9595793.jpg

'GÖRÜŞÜMÜZ, GERÇEK BİR PARLAMENTER SİSTEME GEÇMEKTİR'

Ahmet Davutoğlu, "Bizim görüşümüz açık ve net, gerçek bir anayasa reformu yapılmak isteniyorsa sistem meselesi tartışılmalı. Gelecek Partisi olarak görüşümüz, gerçek bir parlamenter sisteme geçmektir. Bu konuda yeterli tecrübemiz var. Türkiye'nin 1876'dan beri bir parlamenter sistem tecrübesi var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kutuplaşmayı engelleyici, insan haklarına dayalı demokratik bir anayasa yapımı konusunda adım atılması halinde yeni anayasa destek vereceklerini ifade eden Davutoğlu, gerçek bir parlamenter sisteme geçiş noktasına tüm imkanlarıyla katkıda bulunacaklarını belirtti.

9595794.jpg

'ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASAYA SONUNA KADAR DESTEK'

Partisinin yeni anayasaya bakış açısını ifade eden Davutoğlu, "Ancak milletin ekonomik zorluklar içinde yaşadığı bir dönemde, bu zorlukları unutturmak üzere ve sadece kozmetik olarak reform mahiyetinde arka arkaya yapılan anlamsız toplantılar söz konusu olacaksa, anlamsız bir küçük değişikliklerle anayasa yapılırsa veya geçmişte olduğu gibi ileride istismar edilebilecek anayasa değişiklikleri yapılması halinde hele hele özgürlükleri kısıtlayıcı hükümler gelmesi halinde buna karşı da sonuna kadar direniriz. Bakışımız, çerçevemiz budur." dedi.

Davutoğlu, "Özgürlükçü bir anayasaya sonuna kadar destek ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin dar gömleğini daha da daraltacak ya da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin mahiyetinin felsefesinin devam edeceği bir anlayışa da hayır diyoruz." ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN