Kurtulmuş 'lüzumsuz' bulduğu tartışmayı kendi başlattı

Kurtulmuş 'lüzumsuz' bulduğu tartışmayı kendi başlattı

Anayasa'nın 3. maddesinde değişiklik yapılmasını isteyerek tartışma başlatan Numan Kurtulmuş'un daha önce, "İlk 4 madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışma, sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olur." dediği ortaya çıktı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 10 Ekim'de katıldığı Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde, Anayasa'nın 3. maddesinin değişmesi gerektiğini söyledi. Bu ifade siyaset çevrelerinden tepki toplarken Kurtuşmuş'un daha önce, "İlk 4 madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışmanın sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağını ifade etmek isterim." dediği ortaya çıktı.

Meclis Başkanı, 30 Eylül'de, 28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda, "İlk 4 madde konusunda parlamentoda temsil edilen partilerimizin kahir ekseriyetinin herhangi bir sorunun olmadığını, bundan dolayı ilk 4 madde hakkında yapılacak herhangi bir tartışmanın sadece lüzumsuz gerilimlere ve zaman kaybına neden olacağını ifade etmek isterim." demişti.

Aradan geçen 10 günün ardından Kurtulmuş bu defa, daha önce söyledikleriyle çelişir nitelikte, 3. maddedeki "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞDI

Kurtulmuş'un 3. madde çıkışı, tam da söylediği gibi bir gerilim doğurdu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kurtulmuş'un açıklamasından sonra, "İlk 4 maddeye el uzatanın elini kıracağız." dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervioğlu ise tartışmalarla ilgili, "Bu oyuna düşmeyeceğiz! 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür'. Nokta!" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da ilk dört maddeyi tartışmanın "hem yersiz hem de sorunlu" olduğunu ileri sürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN