Küresel ısınma kritik eşiği aştı: 13 ay üst üste rekor sıcaklık

Küresel ısınma kritik eşiği aştı: 13 ay üst üste rekor sıcaklık

Avrupa Birliği'ne bağlı İklim Değişikliği Servisi, Haziran 2024'ün, ardı ardına ortalama sıcaklık rekorunun kırıldığı 13. ay olduğunu duyurdu.

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Haziran 2024'ün, kaydedilen en sıcak Haziran olduğunu açıkladı. Bu ay, küresel ortalama sıcaklığın üst üste rekor seviyeye ulaştığı 13. ay oldu. C3S'nin yayımladığı rapora göre, Haziran ayındaki sıcaklıklar sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde gerçekleşti.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI VE SICAKLIK ARTIŞI

DW Türkçe'de yer alan habere göre, 2015 Paris İklim Anlaşması'nda, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme kıyasla en fazla 1,5 derece artışla sınırlandırılması hedeflendi. Ancak Copernicus'un verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki dönem, küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi ortalamanın 1,64 derece üzerinde kaydedildi.

İklim bilimciler, 13 ay boyunca devam eden rekor sıcaklık serisini "olağan dışı" olarak nitelendirdi ve 2015 ile 2016 yıllarında da benzer sıcaklık artışlarının yaşandığını belirtti.

Raporda, Haziran ayı ortalama yüzey hava sıcaklığının 16,66 derece olduğu belirtildi. Bu, Haziran 2023'teki rekorun 0,14 derece üzerinde. Haziran ayında Avrupa'daki ortalama sıcaklık, 1991-2020 Haziran aylarının ortalamasını 1,57 derece aştı.

Sıcaklıklar, Avrupa'nın güneydoğusu ve Türkiye'de yüksek seyrederken, Batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya'da ortalamaya yakın veya altında kaldı.

YOĞUN YAĞIŞ VE SEL ETKİSİ

Geçen Haziran, İzlanda, Orta Avrupa ve Güneybatı Avrupa'da "ortalamadan daha yağışlı" geçti. Yoğun yağışlar Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre'nin bazı bölgelerinde sellere neden oldu.

Avrupa dışında, geçen ay sıcaklıklar doğu Kanada, batı ABD, Meksika, kuzey Sibirya, Ortadoğu, kuzey Afrika ve batı Antarktika'da yüksek seyretti. Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, bu gelişmelerin iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde gösterdiğini ve sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda yeni rekorların kaçınılmaz olacağını belirtti.

Copernicus, dünyanın yüzey sıcaklığı, buzullar ve yağış hakkında düzenli olarak veri yayımlamaktadır ve bu veriler, uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçüme dayanmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN