Kurban kesmenin tarihte yeri ve Kurban kesmenin önemi Kurban Bayramı öncesinde kurban ibadetlerini yerine getirecek olan vatandaşlar tarafından aranıyor. 21 Ağustos salı günü milyonlarca Müslüman Kurban Bayramını kutlayacak. Peki tarihi Hz. Adem'e kadar uzanan kurban kesmenin önemi nedir? İşte Hz. Adem'den Hz. İbrahim'e kadar Kurban kesmenin tarihte yeri ve kurban kesmenin önemi...
21 Ağustos Salı günü başlayacak olan Kurban Bayramı toplamda 4 gün sürecek ve 24 Ağustos Cuma günü bitecek. Peki Kurban kesmenin tarihte yeri nedir? Kurban kesmenin önemi ve tarihi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Haberimizde tarihi Hz. adem dönemine kadar uzanan Kurban kesme töreninin çağlar boyu gelişimini ve kurban bayramının önemini bulabilirsiniz.
KURBAN KESMENİN TARİHTEKİ YERİ
Kurban Bayramının önemi pek çok ayet ve hadis ile vurgulanmıştır. Zilhicce ayının 10. günü ile başlayan Kurban bayramı Hz. Adem (a.s.) dönemine kadar uzanmaktadır. Tarihi çok eski olan kurban kesme amelinin İslam dininde bayram olarak yaşanmasının tarihi ise İbrahim (a.s.) dönemine kadar uzanmaktadır.
KURBAN NE DEMEK?
Sözlükte kurban kelimesi “yaklaşmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelir. Kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça'da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
KURBAN KURAN-I KERİM'DE NASIL GEÇİYOR?
İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık'ta İsâ'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba'nın oğlu İsâ'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır. İslâm'da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur'an'da, Hz. Peygamber'in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.
KURBAN KESMENİN ÖNEMİ
Kurban kesmenin pek çok açıdan önemivardır. Kurban keserek ve etlerini yoksullar ile paylaşarak toplumsal dayanışma içinde olmanın hazzı yaşanır. Kurban etinden yapılan yemeğe oturan tüm aile birlik duygusunu yoğun bir şekilde yaşarken aile bağları güçlenir.
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurbanın sahih olabilmesi için belirlenmiş vakit içinde kesilmesi gerekir. Kurban, kurban bayramının ilk üç günü yani zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günleri, bayram namazının kılınmasından, 3. günün akşamına kadarki süre zarfında kesilebilir. Şâfiî mezhebine ve bazı fakihlere göre bu süre, bayramın 4. günü akşamına kadardır. Bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vaktinden itibaren kesilebilir. Kurbanın bayramın 1. günü kesilmesi daha faziletli görülmüş, kesimin gündüz yapılması tavsiye edilmiştir.
GECE KURBAN KESİLİR Mİ?
Geceleyin kurban kesmeyi câiz görmeyenler veya mekruh görenler, aydınlatma imkânının yetersizliğinin yol açacağı muhtemel tehlike, hata ve zorlukları göz önünde bulundurmuş olmalıdır. Bu sakıncalar yoksa, gece de kurban kesilebilir.
KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.