Kozan’da üretiliyor, geleneksel yöntemlerle toplanıyor! Herkesin beklediği hasat: Özenle kurutulup satılıyor

Kozan’da üretiliyor, geleneksel yöntemlerle toplanıyor! Herkesin beklediği hasat: Özenle kurutulup satılıyor

Adana’nın Kozan ilçesinde yetiştirilen o üründe hasat zamanı geldi çattı. Geleneksel yöntemlerin yaşatıldığı hasat sürecine giren üreticiler, bin bir emekle çalışırken, bu yıl rekoltenin düşüşü de fiyat artışını beraberinde getirecek gibi duruyor…

Adana'nın Kozan ilçesinde ceviz hasadı mevsimi başladı. Karanebili Mahallesi'nde, 850 rakımda geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilen hasat işlemleri, köklü tarım geleneklerinin yaşatıldığı bir süreç olarak öne çıkıyor. Hasat edilen cevizler, yeşil kabuklarından özenle ayrılıp gölgede kurutulmaya bırakılıyor. Kurutma işlemi tamamlanan cevizler, satışa sunulmak üzere hazır hale getiriliyor.

REKOLTEDEKİ DÜŞÜŞ FİYAT ARTIŞINI BERABERİNDE GETİRİYOR

Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle, geçtiğimiz yıla göre ceviz rekoltesinde önemli bir düşüş yaşandığı belirtiliyor. Üreticiler, bu durumun ceviz fiyatlarında büyük bir artışa yol açabileceğini aktarıyor. Sıcak hava koşullarının, cevizlerin kalitesini ve miktarını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

adanada-ceviz-hasadi-2.jpg

GELENEKSEL HASAT YÖNTEMLERİYLE KURUTMA SÜRECİ

Ceviz yetiştiricisi Gökhan Özkan, arazilerinin atadan kalma olduğunu ve engebeli arazileri buğday ve belirli meyve ağaçlarıyla değerlendirdiklerini belirtti. Özkan, "Cevizlerimizi toplamaya başladık. Günün ilk saatlerinde bahçemize gidip hasada başlıyoruz. Kışlık ve satılık cevizleri kavlatma makinemiz ile kabuklarından ayırıyoruz. Bu işlem için bir çuval ceviz döküyoruz, 20 dakika bekliyoruz ve kabuklarından ayırıyoruz. Ardından kurutmaya geçiyoruz. Bir hafta içinde cevizler kuruyarak hem kışlık hem de satışa hazır hale geliyor" dedi.

adanada-ceviz-hasadi-1.jpg

Geçen yıla oranla olumsuz hava şartları nedeniyle ceviz rekoltesinin düştüğü ve bu durumun fiyatlarda artışa neden olacağı öngörülüyor. Ceviz üreticileri, artan maliyetler ve düşük verimlilikle başa çıkmak için geleneksel yöntemlerle süreci yönetmeye devam ediyor. Bu yıl, Kozan'daki ceviz üretiminin, hem yerel hem de ulusal piyasalarda etkili olacağı düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN