Köyde yapılan evler, tel örgüler, duvarlar hepsi yıkılacak! Köy kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı: Arazi sizin değilse yandınız

Köyde yapılan evler, tel örgüler, duvarlar hepsi yıkılacak! Köy kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı: Arazi sizin değilse yandınız

Köy Kanunu TBMM Genel Kurulu tarafından 5 Aralık’ta kabul edildi! Köyde yapılan evler, tel örgüler, duvarlar hepsi yıkılacak! Yeni kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yeni kanunun getirdiği önemli değişiklikler...

Köy Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TBMM Genel Kurulu tarafından 5 Aralık’ta kabul edilen düzenleme, köylerdeki yapıların geleceğini ve ilgili yasal prosedürleri köklü bir şekilde yeniden şekillendiriyor.

KÖYLERDE EV SAHİBİ OLMAYANLARA EK SÜRE

Köy nüfusuna kayıtlı olup da evi bulunmayan vatandaşlar için daha önce tahsis edilen taşınmazlarla ilgili yeni bir süre tanındı. Taşınmazlar üzerinde bina yapmayan veya taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile süresi 31 Aralık 2024 tarihinde dolacak olanlar, binalarını inşa etmek veya borçlarını ödemek için 31 Aralık 2028’e kadar ek süreye sahip olacak.

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

İZİNSİZ YAPILAR VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ YIKILACAK

Hem belediye sınırları içinde hem de dışında yer alan belediye, hazine, özel idareler veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde yapılan izinsiz yapılar, çevresindeki tel örgüler, çitler ve duvarlar dahil olmak üzere, daimi ya da geçici fark etmeksizin yıkılabilecek. Bu yıkım kararları, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idarelerince alınabilecek.

YAPI DENETİMİ VE PARA CEZALARI

Yapı denetim kuruluşlarına ilişkin düzenlemeler de güncellendi. Bir ilde faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yapı denetim kuruluşlarına uygulanacak para cezaları ise artırıldı. İdari para cezaları, 50 bin liradan az olmayacak şekilde düzenlendi. Eğer denetim hizmet sözleşmesinin yüzde 50’si, 50 bin lirayı aşan bir bedelde ise ceza, bu miktarın yüzde 50’sine kadar çıkarılabilecek.

COĞRAFİ VERİ TOPLAMA VE PAYLAŞIMINA YENİ KURALLAR

Gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişilerinin Türkiye’ye ait coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin alması gerekecek. İlgili faaliyetlerin fikri, sınai ve ticari haklar ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olması zorunlu olacak.

Bu izin belgelerinin geçerlilik süresi bir yıldan az, beş yıldan fazla olmayacak şekilde Bakanlık onayıyla belirlenecek. Başvuru onaylandığı tarihten itibaren iznin geçerliliği başlayacak.

KÖYLERDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Bu düzenlemeler, köylerde izinsiz yapılaşmanın önüne geçmeyi, yapı denetimini daha sıkı hale getirmeyi ve coğrafi veri yönetimini daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor. 2028’e kadar hak sahiplerine verilen ek süre, köylerdeki yapılaşma sürecini yeniden canlandırmayı ve köy nüfusuna kayıtlı ihtiyaç sahiplerini desteklemeyi amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN