ABD'li ve Fransız bilim insanlarının yaptığı araştırma koronavirüsün Çin'in Wuhan kentindeki hayvan pazarından çıktığını ortaya koydu. Araştırmacılar, salgının pazar dışında bir yerde başlayıp pazarda güçlenmesinden ziyade virüsün sıfır noktasının pazar olduğu fikrini destekliyor.
ABD’li ve Fransız bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, 2020'nin Ocak ayında Çin'in Wuhan kentindeki hayvan pazarından toplanan yüzlerce numuneyi analiz etti. Koronavirüs salgınının dünyaya duyurulmasının ardından kapatılan Wuhan'daki hayvan pazarından alınan örnekler, virüsün kökeninin hayvansal olduğuna dair güçlü ipuçları içeriyor.
VİRÜSÜN KAYNAĞI PAZAR TEZGAHI
Sonuçlar, rakun köpekleri, misk kedileri ve bambu fareleri de dahil olmak üzere salgının potansiyel kaynakları olarak belirli sayıda hayvanı işaret ediyor. Hatta bir pazar tezgahının hem hayvanların hem de koronavirüsün merkezi olduğunun vurgulanmasına rağmen, çalışmada kesin bir kanıt sunulamıyor.
Çalışmada milyonlarca kısa genetik kod parçasını (hem DNA hem de RNA) analiz ederek Ocak 2020'de pazarda olan hayvanları ve virüsleri bir nevi yeniden canlandırdı. Araştırma sonuçlarında, virüsün pazarda ortaya çıktığı tezini destekleyen bulgular sıralandı.
RAKUN KÖPEĞİ BULAŞTIRDI
Deneyler, numunelerde en sık karşılaşılan hayvan olan rakun köpeğinin hem koronavirüsü taşıdığını hem de bulaştırdığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, bunun, salgının pazar dışında bir yerde başlayıp pazarda güçlenmesinden ziyade pazarın köken olduğu fikrini desteklediğini söylüyor.
Bu çalışma, erken vakalar ve pazarla bağlantılı hastaneye yatışlar gibi verilerle değerlendirildiğinde, corona virüsün kökeninin hayvansal olduğuna işaret ediyor.