Koronavirüs nerede ortaya çıktı? İşte pandeminin sıfır noktası...

Koronavirüs nerede ortaya çıktı? İşte pandeminin sıfır noktası...

ABD'li ve Fransız bilim insanlarının yaptığı araştırma koronavirüsün Çin'in Wuhan kentindeki hayvan pazarından çıktığını ortaya koydu. Araştırmacılar, salgının pazar dışında bir yerde başlayıp pazarda güçlenmesinden ziyade virüsün sıfır noktasının pazar olduğu fikrini destekliyor.

ABD’li ve Fransız bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, 2020'nin Ocak ayında Çin'in Wuhan kentindeki hayvan pazarından toplanan yüzlerce numuneyi analiz etti. Koronavirüs salgınının dünyaya duyurulmasının ardından kapatılan Wuhan'daki hayvan pazarından alınan örnekler, virüsün kökeninin hayvansal olduğuna dair güçlü ipuçları içeriyor.

5512.jpg

VİRÜSÜN KAYNAĞI PAZAR TEZGAHI

Sonuçlar, rakun köpekleri, misk kedileri ve bambu fareleri de dahil olmak üzere salgının potansiyel kaynakları olarak belirli sayıda hayvanı işaret ediyor. Hatta bir pazar tezgahının hem hayvanların hem de koronavirüsün merkezi olduğunun vurgulanmasına rağmen, çalışmada kesin bir kanıt sunulamıyor.

Çalışmada milyonlarca kısa genetik kod parçasını (hem DNA hem de RNA) analiz ederek Ocak 2020'de pazarda olan hayvanları ve virüsleri bir nevi yeniden canlandırdı. Araştırma sonuçlarında, virüsün pazarda ortaya çıktığı tezini destekleyen bulgular sıralandı.

13556132.jpg

RAKUN KÖPEĞİ BULAŞTIRDI

Deneyler, numunelerde en sık karşılaşılan hayvan olan rakun köpeğinin hem koronavirüsü taşıdığını hem de bulaştırdığını ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, bunun, salgının pazar dışında bir yerde başlayıp pazarda güçlenmesinden ziyade pazarın köken olduğu fikrini desteklediğini söylüyor.

Bu çalışma, erken vakalar ve pazarla bağlantılı hastaneye yatışlar gibi verilerle değerlendirildiğinde, corona virüsün kökeninin hayvansal olduğuna işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN