Küçükçekmece'de yaşanan bina çökmesi, İstanbul'un depreme ne kadar hazırlıksız olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, olayın "İstanbul depreminin fragmanı" olduğunu belirterek, 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla beklenen büyük depreme dikkat çekti.
Küçükçekmece’de yaşanan bina çökmesi, İstanbul'un deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, yaşanan olayı bir fragman olarak nitelendirerek, İstanbul'da beklenen büyük deprem gerçeğini hatırlattı. Dr. Akkuş İlgezdi, "Küçükçekmece’deki bu elim olay, sadece bir fragman. Tüm ülkeyi etkileyecek büyük İstanbul depremi gerçeği ile karşı karşıyayız" dedi.
İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ YÜKSEK
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu belirtti. "Uzmanlar yıllardır uyarıyor; 2030 yılına kadar 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olma riski yüzde 64! 6 Şubat depreminin yaraları henüz sarılmamışken, her an gerçekleşebilecek ve tüm ülkeyi etkileyecek bir felaketle burun burunayız" ifadelerini kullandı.
Gamze Akkuş İlgezdi
YIKILMA TEHLİKESİ OLAN BİNALAR
Dr. Akkuş İlgezdi, deprem olmadan bile yıkılma tehlikesi taşıyan binaların varlığına dikkat çekti. İstanbul'da 2-3 bin binanın bu durumda olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası vatandaşlar binalarıyla ilgili tarama testleri yaptırdı ve sonuçlar tüyler ürpertici. İncelenen 35 bin binadan, 7 bin 378'i ağır hasarlı, 10 bin 1'i yüksek riskli yapı olarak belirlendi. Yıkılma tehlikesi olan konut sayısı ise 1.3 milyon. Deniz kumundan yapılmış, yapım aşamasında denetimden geçmemiş ve adeta kibrit çöpünden yapılmış evler var. Evlerimiz yuva olmalı, mezar değil" dedi.
İSTANBUL DEPREME HAZIR DEĞİL
İstanbul'un depreme hazır olmadığını vurgulayan Dr. Akkuş İlgezdi, "İstanbul depreme hazır değil. AKP iktidarı, hazırlık, denetim ve önleyici çalışmalar gibi kavramlardan uzak çünkü bu faaliyetler onların cebini dolduracak işler değil. Ülke olarak depreme hazır değiliz, deprem bilincimiz yok ve deprem sonrası uygulanacak bir programımız bile yok. Bunu 6 Şubat depreminde maalesef gördük. İstanbul’daki 600 bin riskli yapı stokunun yüzde doksanı yıllardır yenilenmedi. Güçlendirilmesi gereken binalar ekonomik koşullar nedeniyle güçlendirilemiyor, insanlarımız karnını zor doyuruyor ama iktidarın gözü ve kulağı kapalı" diye konuştu.
ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR
İstanbul’da 2001 yılında 512 olarak belirlenen acil çıkış yollarının çoğunun otopark olarak kullanıldığını belirten Dr. Akkuş İlgezdi, "Doğaya karşı betonlaşmanın bedelini canlarımızı kaybederek ödememek için bir an önce harekete geçilmesi gerek" dedi.
İstanbul’un deprem gerçeği ile yüzleşmesi ve gerekli önlemlerin hızla alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Akkuş İlgezdi, binaların denetimi ve güçlendirilmesi konusunda yetkilileri ve halkı bilinçlenmeye davet etti. "Evlerimizi güvenli hale getirmek için gecikmeden harekete geçmeliyiz" diye ekledi.