Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açan maymun çiçeği virüsü nedeniyle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2024 yılı başından bu yana en az 570 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Roger Kamba, 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli vaka tespit edildiğini ve salgının 17 Afrika ülkesine yayıldığını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden çıkan ve komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 11 soruda 'Maymun Çiçeği' hastalığı
Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Roger Kamba, yaptığı açıklamada, ülkedeki M çiçeği virüsü salgınıyla ilgili son verileri paylaştı.
Bu yılın başından bu yana 16 bin 700 doğrulanmış veya şüpheli M çiçeği vakası tespit edildiğini söyleyen Kampa, bunların 570'ten fazlasının öldüğünü belirtti.
Kampa, salgının Afrika'nın 17 ülkesine yayıldığını ve özellikle 15 yaş altı çocuklar başta olmak üzere genç nüfusu etkilediğini ifade etti.
NE OLMUŞTU?
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli olasılığı karşısında 14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı almıştı.
DSÖ Acil Durum Komitesi, M çiçeği virüsüyle ilgili durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna yönelik tavsiye görüşünü açıklamıştı.
Afrika Birliği de Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirmişti.
M. Çiçeği virüsü bebeklere sıçradı
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
DSÖ'ye göre, "maymun çiçeği" virüsünü Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait viral bir hastalık.
M çiçeği ilk olarak 1958'de Danimarka'da araştırma amaçlı kullanılan maymunlarda keşfedildi. 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 9 aylık bir erkek çocukta görülen virüs, "insanlarda bildirilen ilk mpox vakası" olarak kayıtlara geçti. Virüsün o dönem yayılımı Batı ve Orta Afrika ülkeleriyle sınırlı kaldı.
Hastalığın yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar yer alıyor.
Virüs, kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabiliyor.
Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.