Kız çocukları için artan risk: Cinsel şiddet ve taciz

Kız çocukları için artan risk: Cinsel şiddet ve taciz

UNICEF raporuna göre, dünya genelinde her 8 kız çocuğundan biri cinsel şiddet mağduru, temassız taciz dahil edildiğinde bu sayı 650 milyona yükseliyor, en çok etkilenen bölge Sahra Altı Afrika.

Çocukluk çağı cinsel şiddetine ilişkin ilk kapsamlı küresel ve bölgesel veriyi işaret eden rakamlar, 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü'nden hemen önce yayımlandı. Rapor, çevrimiçi taciz veya sözlü saldırı gibi temassız taciz biçimleri hesaba katıldığında, sayının 650 milyona yükseldiğini vurguluyor.

"Çocuklara yönelik cinsel şiddet ahlaki vicdanımızda bir lekedir" diyen UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, açıklamasına "Cinsel şiddet, çoğunlukla çocuğun tanıdığı ve güvendiği biri tarafından, kendisini güvende hissetmesi gereken yerlerde meydana gelir, derin ve kalıcı travmalara neden olur" diye devam etti.

Raporda, en fazla mağdurun olduğu bölge olarak 79 milyon kadın ve kız çocuğunun etkilendiği Sahra Altı Afrika vurgulanıyor. Öne çıkan diğer bölgeler ise Doğu ve Güneydoğu Asya (75 milyon), Orta ve Güney Asya (73 milyon), Avrupa ve Kuzey Amerika (68 milyon) ve Latin Amerika ve Karayipler (45 milyon).

ÇATIŞMA VE SİYASÎ İSTİKRARSIZLIK KIZ ÇOCUKLARI İÇİN DAHA RİSKLİ

Çatışma ve siyasî istikrarsızlıkla boğuşan bölgelerde durum daha da vahim. Mülteci kampları veya BM barış gücü misyonları altındaki alanlar gibi kırılgan ortamlardaki kızlar daha yüksek bir riskle karşı karşıya. Rapora göre, buralarda cinsel şiddet her 4 kızdan 1'ini etkiliyor.

Russell, "Çatışma bölgelerinde, tecavüz ve cinsiyete dayalı şiddetin sıklıkla savaş silahı olarak kullanıldığına tanık oluyoruz" dedi.

Rapor ayrıca bir eğilime işaret ediyor; çocuklara yönelik cinsel şiddetin çoğu ergenlik döneminde gerçekleşiyor ve 14 ile 17 yaşları arasında önemli bir artış görülüyor. Mağdurların tekrarlayan istismara maruz kalma olasılığı daha yüksek ve bu da travma döngüsünü kırmak için hedefli müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

ERKEK ÇOCUKLARI DA ETKİLENİYOR

Cinsel şiddetin uzun vadeli etkileri yıkıcı olabilir. Mağdurlar genellikle kaygı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, madde bağımlılığı ve sağlıklı ilişkiler kurmada zorluk çekme riskleri artıyor. Mağdurlar istismarlarını ifşa etmeyi geciktirdiğinde veya hiç bildirmediğinde travma daha da artıyor.

Mağdurların çoğunluğunu kızlar ve kadınlar oluştururken raporda erkek çocukların da benzer şekilde etkilendiği belirtiliyor. 240 ila 310 milyon erkek ve çocuk çocukluk döneminde cinsel şiddete maruz kalmışken, temas içermeyen istismar biçimleri de eklendiğinde bu sayı 530 milyona çıkıyor.

Gelecek ay yapılacak olan Çocuklara Yönelik Şiddete İlişkin Küresel Bakanlar Konferansı yaklaşırken, UNICEF acil uluslararası eylem çağrısında bulundu. Temel öneriler arasında zararlı sosyal normları değiştirmek, çocukları istismarı bildirmeleri için bilgilendirmek, mağdurların destek hizmetlerine erişimini sağlamak ve çocukları korumak için yasal çerçeveleri güçlendirmek yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN