Kedi ve köpek sahiplenen vatandaşlara mama desteği geliyor! Binlerce patili dostuna müjde, belediyeden örnek hareket...
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi üzerine önemli bir destek programı başlattıklarını duyurdu. Başkan Genç, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde düzenlenen Mama Üretim Tesisi'nin tanıtım toplantısında, ülke genelinde sahipsiz hayvanların artışının can güvenliğini tehdit edici bir boyuta ulaştığını ve bu durumun yeni yasal düzenlemeleri zorunlu kıldığını ifade etti.
"SOKAK HAYVANI TABİRİNİ KALDIRIYORUZ"
Yeni düzenleme çerçevesinde, sokaktan alınan hayvanların bakım, aşı, küpe takılması ve kısırlaştırma işlemlerinin yapıldığını belirten Genç, bundan sonra sahipsiz hayvanları sahiplendirme süreçlerinin daha ciddi bir şekilde yürütüleceğini vurguladı. "Bundan sonra ise yeni dönemde ciddi bir şekilde sahiplendirme yapıyoruz. Sahipsiz hayvan kategorisinden çıkartıp sahipli hayvan kategorisine sokuyoruz. Buradan tüm hemşehrilerime, hayvanseverlere bu çağrıyı yeni yasayla beraber yapıyorum. Sokak hayvanı tabirini kaldırıyoruz" diyen Genç, artık sokaklarda hayvanların sahipleriyle birlikte bulunacağını, ancak bu durumun can güvenliğini artırmak amacıyla uygulandığını ifade etti.
Çağlayan Mahallesi'nde 14 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 80 dönümlük bir alanda inşa edilen merkezde, mevcut kapasitenin 450 olduğunu ve ilerleyen dönemlerde kapasitenin 650-700'e çıkarılacağını belirtti. Ayrıca, Yomra ve Çarşıbaşı ilçelerinde yeni yaşam alanları oluşturacak iki büyük projenin hayata geçirileceğini duyurdu.
SOKAK HAYVANI SAHİPLENENLERE AŞISI, MAMASI ÜCRETSİZ
Merkezde yeni hizmete açılan mama üretim tesisinin, hem köpekler hem de kediler için beslenme desteği sağlayacağını belirten Genç, sahiplendirilen hayvanlara aşı, küpe, tasma ve mama temin edileceğini ifade etti. Bu tesisin, organik gıda atıklarının değerlendirilmesi açısından da önemli bir rol oynayacağını vurguladı. "Hizmete aldığımız köpek bakım ve beslenmesini içeren ünite, kedilerimiz için de geçerli. Üreteceğimiz mamalarla önce barınağımızdaki canlara hizmet edeceğiz ama Trabzon'daki hayvanseverlerimiz gelip barınağımızdan sahiplenme yaptıklarında aşısını, küpesini, tasmasını ve mamasını da temin edeceğiz. Bu da çok önemli bir hizmet. Maliyet açısından da bu husus hemşehrilerimizi ilgilendiriyor. Bu tesis, tam entegre bir tesis. Faydalı ve verimli bir tesis. Atık yönetimi açısından da önemli. Belediyemizin tesisleri başta olmak üzere, sağlık merkezleri ve konaklama merkezlerindeki organik gıda artıklarını alıyoruz. Burada mama haline dönüştürülüyor" dedi.
Son beş yılda 3 bin 5 köpeğin sahiplendirildiğini ve 11 bin 880 köpeğin kısırlaştırıldığını aktaran Genç, bu süreçte mobil kısırlaştırma araçlarının etkin rol oynadığını belirtti. Ayrıca, Trabzon'daki sahipsiz köpek sayısının 20-25 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini ve bu konuda önemli adımlar attıklarını sözlerine ekledi.
Kuduz ve parazit tedavileriyle ilgili de bilgi veren Genç, 18 bin 278 köpeğin tedavi edildiğini ve 11 bin 171 köpeğe parazit tedavisi uygulandığını açıkladı. Derneklerle işbirliği içinde yürütülen bu çalışmaların, sahipsiz hayvanların sağlık ve güvenliğini sağlama konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.
SPEKÜLASYONLARA YANIT VERDİ
Genç, derneklerin katkılarının kendilerini motive ettiğini ve sahipsiz hayvanların hukukunu koruma konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Kamuoyunda ortaya çıkan spekülatif görüşlerin kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirten Genç, "Güzel bir çalışma ile can güvenliğini tehdit eden bir husus olmayacak ama bize emanet canların hukukunu da hep beraber koruyacağız. Kamuoyunda spekülatif olarak ortaya çıkan bu görüşleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Yasamızda da böyle bir uygulama yok, olmayacak. Bu canlarımız bize emanet olarak hayatlarını idame ettirecekler" dedi.