Kastamonulu çiftçiler kan ağlıyor: 'Böyle devam ederse çiftçi kalmayacak'

Ülke genelinde çiftçilerin maliyetlerinin yüksek alım fiyatlarının ise düşük olması nedeniyle tepki ve eylemleri sürüyor. Kastamonu'da yıllardır çiftçilik yapan Deniz Yıldırım ve Mehmet Yıldırım, artık kimsenin çiftçilik yapmak istemediğini, ürünlerden zarar ettiklerini öne sürerek, "Böyle devam ederse çiftçi kalmayacak" dedi.

Kastamonu'da çiftçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar derinleşiyor. Deniz Yıldırım ve Mehmet Yıldırım isimli çiftçiler, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle büyük bir çıkmaza girdiklerini belirterek, çözüm beklediklerini ifade etti.

Yıllardır çiftçilik yapan Yıldırım kardeşler, bu yıl özellikle kuraklık nedeniyle ürünlerin verimliliğinin düştüğünü ve çiftçilerin büyük zarar ettiğini dile getirdi. Deniz Yıldırım, “Geçen sene iki kez sulama yaptığımız şeker pancarı bundan daha güzeldi. Bu sene kuraklık nedeniyle tam 7 kez sulama yapmak zorunda kaldık, ancak pancarlarımız çok küçük kaldı. Fiyatlar bizi tatmin etmiyor ve çiftçi bu durumdan muzdarip” şeklinde konuştu.

Maliyetlerin yüksekliğine dikkat çeken Deniz Yıldırım, “Girdiler çok yüksek, aldığımız paralar maliyetlerin altında kalıyor ve zarar ediyoruz. Şeker pancarının fiyatı henüz açıklanmadı, şu an 1,80 liradan teslim edeceğiz. Ancak fiyat 3 liranın altında olursa tamamen zarar edeceğiz” dedi.

Çiftçiler, devlet desteklerinin yetersiz olduğuna ve ürün fiyatlarının açıklanmadığına da vurgu yaptı. Yıldırım, “Devletten büyük bir şeyler istemiyoruz, sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Fiyatını bilmeden pancar üretmeye çalışıyoruz. Ayrıca, hayvancılıkla da uğraşıyoruz ama yüksek yem maliyetleri nedeniyle hayvanlarımızı azaltmak zorunda kaldık. Böyle devam ederse tüm hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Mehmet Yıldırım ise, pancar üretiminin giderek daha zor hale geldiğini belirterek, “Masraflar çok yüksek, bu yıl verim düştü ve fiyatlar düşük. Geçen yıl 1.500 liradan aldığımız fiyat bu yıl 1.850 liraya çıktı ama 3.000 lirayı geçmesi lazım ki çiftçi kazanç sağlayabilsin. Çiftçiler zararı göze alarak ekim yapıyor çünkü çark dönsün diye ayakta kalmaya çalışıyorlar” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN