Kartalkaya'da otele sertifikayı veren şirket açıkladı: İtfaiye önlemleri almayla ilgili bir yetkimiz yok

Kartalkaya'da otele sertifikayı veren şirket açıkladı: İtfaiye önlemleri almayla ilgili bir yetkimiz yok

Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Belediyesi arasındaki suçlamalar sürüyor. Bolu Belediyesi’nin otelde ihmalleri tespit ettiği, ancak otelin başvurusunu geri çekerek özel bir şirketten uygunluk raporu aldığı iddia edilmişti. FQC Global Sertifikasyon şirketi bu iddiayı yalanlayarak, "Biz sadece sürdürülebilir turizm açısından rapor verdik, yangın güvenliğiyle ilgili bir yetkimiz yok" açıklamasında bulundu.

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de çıkan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği yangın faciasında, sorumluluk tartışmaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan arasında yetki ve denetim konusundaki suçlamalar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Yangınla ilgili hukuki ve idari süreçler sürerken, ihmaller zincirine dair detaylar gün yüzüne çıkıyor.

BAKAN ERSOY: İTFAİYENİN DÜZENLİ KONTROLLERİ ŞART

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yangının ardından yaptığı açıklamada otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetimden geçtiğini, yangın yeterlilik belgesine sahip olduğunu belirtti. Bakan Ersoy, bu yetkinin itfaiyede olduğunu ifade ederek, "Düzenli kontroller ve yeterlilik incelemelerinin itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar itfaiyeden tarafımıza olumsuz bir bildirim gelmedi. Soruşturma süreci devam ediyor" dedi.

ÖZCAN: SORUMLULUK BAKANLIĞIN

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bakan Ersoy’un açıklamalarına sert tepki gösterdi. Özcan, "Sayın Bakan açıkça yalan söyleyerek Bolu Belediyesi’ni suçluyor. Bu otel belediye sınırları dışında, denetim yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda. Sorumluluklarını üzerimizde atmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

DENETİM BELGELERİ TARTIŞMAYI DERİNLEŞTİRİYOR

Olayın ardından ortaya çıkan belgeler, denetim süreçlerine dair kafa karışıklığını artırdı. Bolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’nün, Grand Kartal Otel’de Aralık 2024’te yaptığı denetimde birçok eksiklik tespit ettiği ve uygunluk raporu vermediği belgelendi. Ancak otel yönetimi, 24 Aralık'ta bu başvuruyu iptal etti.

Buna karşın, Bolu Belediyesi’nin 2 Ocak 2025’te otelin içinde bulunan bir restoran için yangın yeterlilik raporu verdiği ortaya çıktı. Bu durum, Özcan’ın “Belediyemizin yetki alanında değil” açıklamasıyla çeliştiği iddialarına yol açtı. Özcan, belgelerin yanlış yorumlandığını savundu ve otelin genel denetiminin bakanlığa ait olduğunu yineledi.

GAZETECİLER VE UZMANLAR: ÇOKLU SORUMLULUK VAR

Halk TV’den İsmail Saymaz, yangın öncesi otelin özel bir denetim firmasından sürdürülebilirlik sertifikası aldığını ancak bu sertifikanın yangın yeterliliğiyle ilgisinin bulunmadığını ortaya koydu. Söz konusu firmanın yetkilisi, "Biz yalnızca çevresel sürdürülebilirlik açısından denetim yapıyoruz, yangınla ilgili bir rapor yetkimiz yok" açıklamasını yaptı.

ŞİRKET YETKİSİ: BİZ YALNIZCA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DENETİMİ YAPIYORUZ, ONUNLA İLGİLİ BELGE VERDİK

Serbestiyet’in ulaştığı, FQC Global Sertifikasyon şirketinin yetkilisi kendilerinin yangın yeterliliği yönünden bir denetim yetkisinin bulunmadığını yalnızca sürdürülebilirlik yönünden denetimler yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

“Biz sadece sürdürülebilir turizm açısından belgelendirme yapabiliyoruz. Sürdürülebilirliğe uygun olup olmadığına bakıyoruz. Çevreye duyarlılıkla ilgili, karbon salınımıyla ilgili vb. sürdürülebilirlik yönünden denetim yapıyoruz. Otelle ilgili de bununla ilgili bir rapor verdik.

Tesisin yangınla ilgili, itfaiye denetimindeki önlemlerini almayla ilgili veya fiziki açıdan herhangi belgelendirme, ruhsatlandırma gibi bir yetkimiz de yok. Bu yönde bir rapor da vermedik.

Medyadaki iddialar tamamen yanlış bilgiye dayanıyor. Bununla ilgili yasal haklarımızı kullanacağız.”

Avukat Rezan Epözdemir ise "Hem belediye hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri sorumludur. Belediyenin uygunluk raporu vermemesi gerektiği gibi, Bakanlık da yangın güvenliği eksiklerini denetlemeliydi. Eğer bu süreçler zamanında işlerse, bu facia önlenebilirdi" dedi.

HUKUKİ SÜREÇTE SON DURUM

Yangın faciasıyla ilgili başlatılan soruşturmada, otel işletmecisi Halit Ergül, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, itfaiye müdür vekili Kenan Coşkun ve otel personelinden oluşan 12 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında belgeler ve beyanlar doğrultusunda ihmaller zinciri inceleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN