Son günlerde büyük siber dolandırıcılık girişimiyle on binlerce Akbank müşterisinin mağdur edildiği iddiası Meclis gündemine taşındı. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bir soru önergesi vererek, mağdurların zararlarının karşılanıp karşılanmayacağını sordu. Öztürk, "Bu kadar vatandaş mağdurken devlet kurumlarının ölü taklidi yapması ayrı bir skandal. Derhal tüm sorumlular cezalandırılmalıdır" dedi.
KARAR’ın gündeme getirdiği Akbank’ın mobil bankacılık hesaplarına izinsiz erişim sağlanarak müşterilerin paralarının başka hesaplara aktarıldığı ve adlarına çeşitli krediler çekildiği iddiaları Meclis gündemine taşındı.
Akbank’tan izinsiz erişim iddialarına yanıt: “Tamamen asılsız”
Akbank müşterileri, sosyal medya üzerinden dolandırıcılık mağduru olduklarını ifade ederek yardım çağrısında bulundu. İddiaya göre, siber dolandırıcılar bankanın mobil uygulamasına erişerek, müşterilerin adlarına yüksek miktarda kredi çekiyor ve bu paraları farklı hesaplara aktarıyor. Sonuç olarak, mağdurlar yüz binlerce liralık borçlandırma ile karşı karşıya kalıyor.
Birçok vatandaş, günlerdir muhatap bulamadıkları için seslerini duyurmak adına çeşitli girişimlerde bulunuyor.
Ancak ne Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ne de Hazine ve Maliye Bakanlığı, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi ve mağdurların zararının karşılanıp karşılanmayacağını sordu.
Akbank'ta izinsiz kredi ve para transferi skandalı büyüyor: Vurgunun miktarı on milyonları aştı
Öztürk, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlamasını beklediğini söyleyerek şu soruları sordu:
1. On binden fazla mağdurun olduğu söylenen siber dolandırıcılıkta mağdur sayısı tam olarak kaçtır?
2. Siber dolandırıcılar mağdurların verilerine nasıl erişmiştir? Ellerinde kaç kişinin daha verileri olduğu tahmin edilmektedir?
3. Mağdurların hesaplarından yapılan havalelerden şüphelilerin kimlikleri tespit edilmiş midir? Yakalanmaları için bir adım atılmış mıdır?
4. BDDK, söz konusu siber dolandırıcılıkla ilgili sorumlu olan çalışanlarına ceza verecek midir?
5. BDDK, konuyla ilgili bir ceza alacak mıdır?
6. Siber gaspa uğrayan mağdurların zararı karşılanacak mıdır?
7. Mağdurların hesaplarına herhangi bir güvenlik uygulamayan Akbank, konudan dolayı bir ceza alacak mıdır?
8. Akbank’ın ilgili güvenlik gerekliliklerine uygun olarak çalışıp çalışmadığı kontrol edilmekte midir ve bu kontroller ne sıklıkla gerçekleştirilmektedir?
'DEVLET KURUMLARININ ÖLÜ TAKLİDİ YAPMASI AYRI BİR SKANDAL'
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Öztürk, şunları söyledi:
“Dolandırıcıların verilerimize bu kadar kolay ulaşabilmesi tek kelime ile bir milli güvenlik sorunudur. İnternette 50 lira 100 lira gibi fiyatlara istediğiniz herkesin her bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Daha verilerimizi koruyamayan devlet, bizleri nasıl koruyacak? Bu kadar vatandaş mağdurken devlet kurumlarının ölü taklidi yapması ayrı bir skandaldır. Derhal sorularımıza yanıt verilmeli ve tüm sorumlular cezalandırılmalıdır”