KARAR gündeme getirmişti: Ölüme tanık olan göçmenler zorla sınır dışı edildi, şiddet kurbanının ses kaydı ortaya çıktı

KARAR gündeme getirmişti: Ölüme tanık olan göçmenler zorla sınır dışı edildi, şiddet kurbanının ses kaydı ortaya çıktı

KARAR, Kırklareli Geri Gönderme Merkezinde Suriyeli bir göçmen hayatını kaybettiğini gündeme getirmiş ve haber mahkeme kararıyla erişime engellenmişti. 37 yaşındaki İbrahim İzziddin’in geri gönderme merkezinde gördüğü şiddet sonrası nefes darlığı çekerek öldüğü iddia ediliyordu. Olayla ilgili yeni ayrıntılar, kafalardaki soru işaretlerini daha belirginleştirdi.

SEMA KIZILARSLAN

KARAR’ın ulaştığı bilgilere göre, 37 yaşındaki İbrahim İzziddin, sınırdan Avrupa’ya kaçmaya çalışırken yakalandı ve geri gönderme merkezine alındı. Daha önce iki kere kaçma girişiminde bulunan ve gözaltına alınarak geri gönderme merkezine götürülen İzziddin, iddialara göre görevliler tarafından maruz kaldığı şiddet sonrası nefes darlığı yaşadı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. KARAR’ın duyurduğu habere Kırklareli Sulh Ceza Hakimliğinin 24 Temmuz tarihli kararıyla erişim engeli getirildi.

gtphyigwiaebn2k-1.jpeg

İBRAHİM ABİSİNE ATTIĞI SES KAYDINDA AĞIR ŞİDDET GÖRDÜĞÜNÜ SÖYLEMİŞ, O SES KAYDINA KARAR ULAŞTI

İzziddin, daha önce aynı geri gönderme merkezinde farklı zamanlarda gözaltına alınmış ve arkadaşlarına şiddet gördüğünü anlatmıştı. KARAR’a konuşan arkadaşları, gözaltı sonrası serbest bırakılan İzziddin’in vücudunda çok sayıda morluk ve şişlik olduğunu ifade etti.

Yine KARAR’a konuşan İbrahimin’in abisi Ahmet İzziddin'in ise kardeşinin kendisine attığı son ses kaydını bizimle paylaştı.

Arapça ses kaydında İbrahim İzziddin, abisine geri gönderme merkezinde şiddet gördüğünü ve vücudunda morluklar olduğunu anlattı. Abisi Ahmet, İbrahim’e polise gitmesini söylemiş ancak İbrahim, “Polisi, polise şikayet edemem. Hastaneye gidip darp raporu da alamam. Çünkü kimliğim yok.” diyor.

O GÜN İBRAHİM’İN ŞİDDETE MARUZ KALDIĞINI GÖREN GÖÇMENLER ZORLA İMZA ATTIRILARAK SINIR DIŞI EDİLDİ

Olayın yaşandığı gün İbrahim, zorla geri gönderme uygulamasıyla sınır dışı edilmek için imza atmak istemiyor. İbrahim’in olduğu geri gönderme merkezinde olan arkadaşları “Hepimiz sınır dışı edilmek için imzayı attık, şiddete dayanamadığımız için. Ama İbrahim direndi ve sabaha kadar şiddet gördü. Sonra yardım için çok bağırdı ama gardiyanlar onunla ilgilenmedi. Sabah nöbet değişimi olduğunda gelen gardiyanlar hastaneye kaldırdı ama o zamana kadar İbrahim çok fenalaşmıştı zaten. Bu olaya şahit olan herkes imza attırılarak sınır dışı edildi. Şimdi Suriye’nin kuzeyinde bir bölgedeyiz.”

En büyüğü 13 yaşında dört çocuk babası olan İzziddin’in herhangi bir sağlık problemi bulunmuyordu. Kırklareli Geri Gönderme Merkezi yetkilileri, İzziddin’in ölüm nedeninin “kalp krizi” olduğunu ve doğal ölüm olduğunu söylüyor. Kayıtlara normal ölüm olarak geçildiği için otopsi raporu da hazırlanmadı.

İbrahim'in ölümüne şahit olan arkadaşları şu an sınır dışında, Suriye'nin kuzeyinde bir bölgede bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN