Türkiye'nin farklı noktalarında yaşanan depremler vatandaşları tedirgin ederken uzmanlardan gelen açıklamalarda dikkatle takip ediliyor. Karadeniz'de meydana gelen o depremin nedeni belli oldu. Prof. Dr. Osman Bektaş, o detayı açıkladı, herkes şaştı kaldı. İşte tüm detaylar…
HİLAL NAS
Türkiye, 15 Kasım 2024 tarihinde Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremle sarsılırken, ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan çarpıcı bir açıklama geldi. Bektaş, deprem ve hemen ardından yaşanan Arhavi heyelanı arasındaki dikkat çekici ilişkiye dikkat çekti.
DEPREMİN NEDENLERİ VE HEYELANLA İLİŞKİSİ
Prof. Dr. Bektaş'ın yaptığı açıklamaya göre, 15 Kasım'daki Rize-Çamlıhemşin depremi, normal gravite (yerçekimi) fayına bağlı olarak gelişti. Depremi tetikleyen bölgesel çekme kuvvetlerinin yönü kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda. Bu durum, depremin ardından 8 Aralık 2024 tarihinde Arhavi'de yaşanan heyelanın da nedenini açıklıyor. Bektaş'a göre, Arhavi heyelanı da aynı bölgesel çekme kuvvetlerinin etkisiyle kuzeye, Karadeniz'e doğru hareket etti.
DAĞLAR YER ÇEKİMİNE YENİLİYOR
Peki, bu bölgesel çekme kuvvetlerinin kaynağı ne? Prof. Dr. Bektaş'a göre, Doğu Karadeniz Dağları'nın yılda 0.6-1 mm yükselmesi bu durumu tetikliyor. Yükselen dağlar, yerçekimi (gravite) kuvvetine yenik düşerek bu tür çekme gerilmelerine neden oluyor. Bu durum, hem depremi hem de heyelanı tetikleyen temel faktör olarak öne çıkıyor.
PROF. DR. BEKTAŞ'IN DEĞERLENDİRMESİ:
Prof. Dr. Osman Bektaş, bu bulgularıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki jeolojik süreçlerin karmaşıklığını ve birbirleriyle olan bağlantılarını gözler önüne seriyor. Deprem ve heyelan gibi doğal afetlerin, sadece tek bir nedenle değil, bölgesel ve jeolojik faktörlerin birleşimiyle ortaya çıktığını belirtiyor.