Karadeniz'de istilacı böcek mahsulleri hedef almaya devam ediyor. Tam gaz süren istilaya karşı bölge halkında yetkililere resmi çağrı yapıldı. Tüm bölgede etkisini gösteren istilaya karşı geç olmadan müdahale yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
Fındık bahçelerine dadanan istilacı böcek türü şimdi diğer meyvelere de göz dikti. Karadeniz Bölgesinde büyük bir rekolte kaybına neden olan istilacı böcekler için alınan önlemler yeterli olmadı. Bölge halkı tarafından yetkililere resmi çağrı yapıldı.
REKOLTE KAYIPLARI ARTIYOR
Dünya üzerinde fındık üretimi için kritik bir bölge olan Karadeniz'de istilacı böcek türünün etkileri devam ediyor. Bölgede büyük bir popülasyona ulaşan 'Kahverengi Kokarca' böceği için yetkililere resmi çağrı yapıldı. 2023 yılından itibaren süren istila fındık bahçelerinde büyük rekolte kayıplarına neden oldu. Fındık bahçelerinin ardından şimdide tüm meyvelere dadanan istilacı tür üreticilerin gündeminden düşmüyor.
FELAKETE NEDEN OLABİLİR
Uzmanlar tarafından kimyasal müdahalenin acil bir şekilde başlaması gerektiği paylaşılıyor. UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslan, geçtiğimiz dönemlerde yaptığı açıklamalarda, popülasyonu aşırı bir şekilde artan istilacı türün felakete neden olabileceği duyurulmuştu.
İstilacı türü Karadeniz'den defetmek amacıyla 'Samuray Arı' projesi geliştirilmişti. Bölgede eğitilen 30 bini aşkın samuray arı sayesinde popülasyonun büyük oranda azalması gündemde yer alıyordu. Geçtiğimiz yıl alınan bu kararın etkilerine bakılırsa günümüzde projenin fazla etkili olmadığı görülüyor. Üreticiler tarafından şikayetler günden güne artıyor.
HALKTAN RESMİ ÇAĞRI
Kokarca böceği istilası Karadeniz'deki etkisini sürdürüyor. Popülasyonu günden güne artan bu böcek karşısında sosyal medyadan üreticiler çağrıda bulunuyor. Ürünleri dalında yiyen bu böcekler büyük rekolte kayıplarına yol açıyor.
Bugün içerisinde paylaşılan bir diğer örnekte ise bir üretici bir yıl boyunca beklediği ürünlerin görüntüsünü paylaştı. Ürünlerin yenilemez bir hale geldiğini paylaşarak, Ziraat Odaları İl Tarım Birliklerine seslendi. Üretici açıklamasında, "Ziraat Odaları İl Tarım Birlikleri toplu ilaçlamaya yanaşmıyor. Çiftçi tek başına ne yapsın?" ifadeleriyle resmi bir çağrıda bulundu.