Karadeniz topraklarından toplanıyor, 112 ülkeye satılıyor! Amerika, Katar, Çin... İhracatta rekor kırıldı

Karadeniz topraklarından toplanıyor, 112 ülkeye satılıyor! Amerika, Katar, Çin... İhracatta rekor kırıldı

Karadeniz'in topraklarında üretiliyor, 112 ülkeye ihraç ediliyor! Amerika'dan, Katar'a ve Çin'e bile satılıyor! İhracatta rekor kırıldı! Sadece 13 milyon dolar gelir...

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye'nin dünyada kar yağan tek çayı olan ürününden ocak-haziran döneminde 2 bin 898 ton ihraç edildi. Bu ihracattan elde edilen gelir ise 13 milyon 914 bin 532 dolar oldu.

En fazla çay ihraç edilen ülkeler sırasıyla Belçika, Birleşik Krallık ve ABD olarak kaydedildi. Türkiye'den Belçika'ya 5 milyon 246 bin 512 dolar, Birleşik Krallık'a 1 milyon 878 bin 642 dolar ve ABD'ye 1 milyon 9 bin 991 dolarlık çay gönderildi.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai), Moritanya, Tunus, Mısır, Güney Sudan, Küba, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Sao Tome ve Principe, Venezuela, Ekvator Ginesi, Çekya, Burkina Faso, Cibuti, Kamboçya ve Slovenya gibi yeni pazarlara da çay ihraç edildi.

ÇAY İHRACATININ YÜZDE 49'U RİZE'DEN

Ordu'da çay hasadı başladı - Ordu Perşembe Haberleri

Türkiye'nin çay ihracatının yüzde 49'u Rize'den gerçekleştirildi. Yılın ilk yarısında Rize'den 24 ülkeye toplam 1870 ton çay ihraç edilerek, 6 milyon 850 bin 514 dolar gelir sağlandı. Rize'den en fazla çay ihraç edilen ülkeler Belçika, ABD ve KKTC oldu. Bu dönemde Belçika'ya 5 milyon 169 bin 765 dolar, ABD'ye 599 bin 795 dolar ve KKTC'ye 209 bin 830 dolarlık çay gönderildi. Ayrıca geçen yılın aynı dönemine kıyasla Fransa, Singapur, Katar, Çin Halk Cumhuriyeti ve Bahreyn'e de çay ihraç edildi.

ÇAY BAHÇELERİNDE VERİM VE KALİTE ARTIŞI ÖNEMLİ

Doğu Karadeniz'de üretilen çayın tüketildiği ülke sayısı 110'a ulaştı - Ekonomi Haberleri

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, çay ihracatının artış trendini sürdürdüğünü ve 2024 yılının da bu artışla tamamlanacağını belirtti. Kalyoncu, çay ihracatının artırılması için önemli çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Kalyoncu, "Öncelikle tarımda geleceğin en önemli riski olan küresel ısınma sorunu için şimdiden bahçelerde verim ve kalitenin artırılması önem arz ediyor. Bu kapsamda birim başına verimin artırılmasından başlanarak, çay bitkisinden her ülkenin damak zevki ve tüketici alışkanlıklarına uygun yeni inovatif ürünler üretilmesi, AR-GE ve inovasyon çalışmalarına ağırlık verilmesini gerekiyor" dedi.

Kalyoncu, KOBİ statüsündeki tüm çay imalatçılarına bu konuda destek verilmesi gerektiğini belirterek, "Bahçelerde verim ve kaliteyi artıracak çalışmaların yapılmasıyla çay ihracatımızın çok daha üst rakamlara ulaşacağına, dünya piyasalarında söz sahibi olacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN