Kadınlar mısır kabuklarından yapıyor, cepleri parasız kalmıyor! Herkese ekmek kapısı oldu: Geçimlerini onunla sağlıyorlar

Kadınlar mısır kabuklarından yapıyor, cepleri parasız kalmıyor! Herkese ekmek kapısı oldu: Geçimlerini onunla sağlıyorlar

Bolu’da unutulmaya yüz tutan geleneğin yaşatılması için başlatılan çalışma kapsamında kadınların mısır kabuklarından yaptığı bu ürünler satışa çıkıyor. Geleneğin yaşatılması için yapılan iş aynı zamanda herkese ekmek kapısı oldu…

Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Turizm ve Tanıtım Birimi'nin bulunduğu tarihi Yeşil Konakta, unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 1859 yılına tarihlenen konakta, sepet örme kursu büyük bir ilgi görüyor. 65 yıldır sepet ören Ganimet Akış, deneyimlerini gelecek nesillere aktararak bu sanatı yaşatıyor.

Ganimet Akış tarafından öğrendikleri tekniklerle eğitim veren usta öğreticiler, kursa katılan ev hanımlarına sepet örme sanatını öğretiyor. Kuru mısır kabukları kullanarak yapılan bu el sanatı, hem ev ekonomisine katkı sağlıyor hem de katılımcılara keyifli vakit geçirme fırsatı sunuyor. Usta öğretici Lale Erdemir ve Ganimet Akış’ın öncülüğünde verilen eğitimlerde, kamışların kesilmesi, örülmesi ve şekillendirilmesi uygulamaları yapılıyor. Bu ürünler, kentteki etkinliklerde, kurulan pazarlarda ve bireysel müşterilere satılıyor.

boluda-misirdan-canta-oren-kadinlar-1.jpg

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN SANAT KORUNUYOR

Usta Öğretici Lale Erdemir, unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı gelecek nesillere aktarmak için yürütülen projeye dair şunları söyledi: “Bu işi öğrenmek isteyenler, halk eğitim merkezimize müracaatta bulundu. Yıllardır yapılan bir sanat bu. Unutulmaması için halk eğitim merkezimiz ve belediyemiz destek verdi. Bu kapsamda açtığımız kurs çok yoğun ilgi görüyor. Çok güzel üretimler yapıldı. Sepetlerde kullanılan gölden kestiğimiz sazlar ve kurutulmuş mısır kabukları ile tasarımlar gerçekleştiriyoruz. Renklendirmek için kumaş boyası kullanıyoruz. Kapı süsleri, nihaleler ve hayatın her alanında kullanılan ürünler ortaya çıkardık. Başlangıçta kimse bu işin önemini fark etmiyor, ama yapan herkes memnun kalıyor.”

boluda-misirdan-canta-oren-kadinlar-3.jpg

SEPET ÖRME İŞİ İLE EKONOMİK BAĞIMSIZLIK KAZANDILAR

Kursun başladığı günden bu yana, 17 kayıtlı ve çok sayıda kayıtsız kursiyer, sepet örme sanatıyla geçimlerini sağlıyor. Erdemir, “Bir buçuk yıldır devam eden kursumuzda çok sayıda ürün üreterek sattık. Elde edilen gelir genelde aile bütçesine katkı olarak kullanılıyor. Yaşlı teyzelerimiz bu işten geçim sağlıyor ve hayatlarını sepet örmeyi sürdürerek idame ettiriyorlar” dedi.

boluda-misirdan-canta-oren-kadinlar-4.jpg

65 YILDIR SEPET ÖRÜYOR

Ganimet Akış, 65 yıldan bu yana sepet örme işini yapıyor ve bu alanda uzmanlaşmış. Akış, “Hayatımın yüzde 90'ını sepet örme işiyle idame ettirdim. Bu iş sayesinde geçimimi sağladım ve başkalarına da bu sanatı öğrettim. Bolu'da birçok kişiyi bu işe ikna ederek bildiklerimi başkalarına aktardım” şeklinde konuştu.

boluda-misirdan-canta-oren-kadinlar-2.jpg

Bu kurs sayesinde Bolu’daki kadınlar hem bir el sanatını öğreniyor hem de ekonomik olarak destekleniyor. Kuru mısır kabuklarından yapılan sepetler, geçmişin izlerini günümüze taşıyarak kültürel mirası yaşatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN