Kadına yönelik şiddetle mücadele için 2018'de hayata geçirilen KADES uygulaması, bugüne kadar 7,8 milyon kadının telefonuna indirildi. Toplamda 1,48 milyon ihbar alınırken, 920 bin kadına hızlı bir şekilde yardım ulaştırıldı. Uygulamanın işitme engellilere yönelik güncellemeleri ve asılsız ihbarlara karşı yapılan uyarılar dikkat çekerken, yetkililer tüm kadınlara KADES'i indirme çağrısı yaptı. "Bir hayat kurtarmak için bile büyük bir fark yaratabilirsiniz" mesajı öne çıktı.
Kadına yönelik şiddetle mücadelede Türkiye'nin en önemli adımlarından biri olan Kadın Destek Uygulaması (KADES), 24 Mart 2018'den bu yana şiddet mağduru kadınların güvencesi olmayı sürdürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği ve İçişleri Bakanlığı'nın hayata geçirdiği uygulama, bugüne kadar 7 milyon 830 bin kadının telefonuna indirildi. KADES üzerinden yapılan 1 milyon 480 bin ihbarın 920 bini asıllı olarak değerlendirilirken, bu sayede şiddet mağduru binlerce kadına yardım eli uzatıldı.
TEK TUŞLA HAYAT KURTARAN UYGULAMA
KADES, şiddet tehdidi altındaki kadınlara tek bir dokunuşla kolluk kuvvetlerine ulaşma imkanı sunuyor. Uygulama üzerinden yapılan ihbarlara, ortalama 5 dakika içinde en yakın polis ekipleri yönlendiriliyor. Konum tabanlı çalışan sistem, kullanıcıların güvenliğini sağlamak için 7/24 aktif durumda. KADES’in teknik altyapısının, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün olanaklarıyla sürekli güncellendiğini belirten Asayiş Daire Başkanlığı Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Vesile Kaplan, uygulamanın şiddetle mücadelede etkin bir araç olduğunu vurguladı.
“BİLİNÇLİ ASILSIZ İHBARLARDAN KAÇINILMALI”
Kaplan, uygulamanın yaygın olarak test amaçlı asılsız ihbarlarla kullanıldığını, bu durumun gerçek mağdurların yardım alma süreçlerini aksattığını ifade etti. "Ekiplerimiz her ihbara aynı özenle müdahale ediyor. Ancak asılsız ihbarlar, gerçekten yardıma ihtiyacı olan kadınların güvenliğine engel olabilir" diyen Kaplan, uygulamanın yalnızca ihtiyaç anında kullanılmasının önemine dikkat çekti.
İŞİTME ENGELLİLER İÇİN GÜNCELLEME
KADES, yalnızca Türkçe değil, 11 farklı dilde hizmet sunuyor ve işitme engellilerin de etkin bir şekilde faydalanabilmesi için sürekli güncelleniyor. Uygulamaya eklenen işaretli buton sayesinde, ihbara giden ekipler işitme engelli kullanıcıların durumuna uygun müdahale sağlıyor.
“ŞİDDET HİÇ BEKLENMEDİK BİR ANDA GELEBİLİR”
Kaplan, KADES’in yalnızca şiddet mağdurları değil, tanık olan bireyler için de hayati bir araç olduğunu belirtti. “Şiddet, bazen hiç beklemediğimiz bir anda, en yakınlarımızdan gelebilir. Kendimiz için olmasa bile bir başkasının hayatını kurtarmak için bu uygulamayı indirmeliyiz” diyen Kaplan, kadınlardan KADES’i telefonlarına yüklemelerini ve çevrelerindeki diğer kadınlara da tavsiye etmelerini istedi.