Herkesin korkulu rüyası yeniden hortladı. Uzmanlar gece aniden bastıran kaşıntılara karşı uyardı. Vakalar hızlı artıyor uzmanlardan uyarılar peş peşe geliyor. Artışlar son 2-3 ayda pik noktaya ulaştı. İşte tüm detaylar…
Dilin üst tabakasına yuva yapan mikroskobik ölçülerdeki uyuz böceğinin İnsan vücudunda neden olduğu cilt hastalığı olarak bilinen uyuz yoğun kaşıntıya neden olan rahatsız edici bir hastalıktır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Engin, Türk Pediatri Kurumu Derneği Başkanı, Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ile Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, son günlerde uyuz vakalarında yaşanan artışları işaret etti. Uyuz belirtileri tanı ve tedavi süreçleri ile ilişkin uyarılarda bulunan uzman isimler vatandaşların yapması gerekenleri de açıkladı.
VAKALAR HIZLA ARTIYOR
Son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan uyuz vakaları hakkında açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, uzun süredir artışı devam eden Uyuz hastalığının pandemi döneminde ve pandemiden önce bir artış yaşamaya başladığını söyledi. Dirençli ve az vaka görmeye başladıklarını dile getiren uzman isim son iki üç aydır yeniden bir artış olduğunu vurguladı. Poliklinlikte sık sık uyuz vakalarının görüldüğüne dikkat çeken Engin, “ Dirençli vakalar, tedavi ya tam uygulamamış ya uyuzu tam geçmemiş, belli belirsiz kaşıntıları olan, önceden tedavi almış olan vakalar aslında çoğunlukta. Örneğin; bazıları geliyor, 3 ay önce başlamış, bazıları 1 yıl önce başlamış, tedaviler kullanmış. Devletin de onayladığı, ödediği uyuz ilaçları, oral olarak kullanılıyor.” dedi.
Atak geçiren kişilerin kendi veya ailesinin tedavi olduğu durumda kaşıntının azaldığını ancak vakanın tekrardan alevlenmiş olarak dönüş yaptığını söyleyen Engin, en büyük problemin doğru tedavi yapılmaması olduğunu söyledi. Giyilen kıyafetler, sosyal çevre, ev ortamının dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiren uzman isim, uyuzun en çok genital, karın bölgesi gibi vücudun daha saklı bölgelerinde ortaya çıktığını söyledi.
KENDİNİZ İLAÇ KULLANMAYIN
Uyuz tanısı konan kişilerin Yakın çevrede bir uzmana danışması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Engin, aile bireylerinde benzer şikayetlerin görülmemesi durumunda ilaç kullanmadığını belirtti. Temas halinde olan bireylerde bulaş görüldüğüne dikkat çeken uzman isim, lezyonların sonradan çıkabildiğini aktardı. Sosyal hayat, iş yeri, ev içi gibi alanların dezenfekte edilmesi gerektiğini ve hijyene dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Engin, insanların iç içe bulunması, yakın temasın hastalık bulaşında önemli olduğunu aktardı.
Önceden karışım kremler kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Engin, hastanın vücuduna uyguladığı bu kremlerin yine uygulandığını ancak ilaçlarla eradike edilmesinin daha kolay olduğunu söyledi. Prof. Dr. Engin, “Neredeyse her gün artık uyuz vakalarını görüyoruz. Tedaviye özellikle uyum göstermeleri çok önemli. Şunları da görmeye başladık; önceden uyuz tanısı almış hasta, sonrasında ilacı defalarca kullanıyor bazen kendisi de alıp kullanıyor. O ilaç da deride irritasyon, egzamaya neden olabiliyor, bu uyuzla çok karıştırılabiliyor. Böyle gördüğümüz vakalar da çok. Hekimlerini iyi dinleyip tedaviyi o şekilde yapmaları, kendi başlarına da çok ilaç almamalarını öneriyorum çünkü uyuzla beraber egzama da tetiklenebiliyor. Sonra tekrar tekrar ilaç verilince de bu bir kısır döngüye giriyor" dedi.
BÜYÜK KÜÇÜK HERKES DE GÖRÜLÜYOR
Büyük ya da küçük fark etmeksizin vakaların herkeste görülebildiğine dikkat çeken Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, pandemi bitiminden beri 2 senedir gerçekten büyük küçük çocuklarda özellikle ciddi uyuz vakaları ile karşılaşıldığında aktardı. Bu durumun besin alerjisi ile karıştırıldığını söyleyen Çokuğraş, uyuzun Eller, parmak araları, göbek çevresi yerlerde görüldüğüne dikkat çekti.
Uyuz böceğinin deri altında yaptığı tünelleri işaret eder Çokuğraş, böceğin hareketi sırasında kaşıntı probleminin ortaya çıktığını ve geceleri daha çok arttığını belirtti. Çocuğa besin ve süt alerjisi konulmuş tanısı ile gelen çok kişi olduğunu dile getiren uzman isim, 2 yıldır hayatımızda olan uyuz bakanlarının oldukça dirençli olduğunu söyledi. Yan şartlarını fazlasıyla dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Çokuğraş, bütün dünyada vakaların arttığını belirterek başka kişilerin giysilerinin kullanılmaması gerektiğinin önemine değindi. Çokuğraş, özellikle alışveriş yaparken satılan giysilerin giyilip çıkartılmasının da bulaş riskini arttırdığını belirtti.
ALERJİ DEĞİL UYUZ HASTALIĞI
Uyuzun başka hastalıklarla karıştırılabildiğine dikkat çeken Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Çok sık görmeye başladık, bu bazen alerjiyle de karışabiliyor. Özellikle geceleri artan kaşıntı, ailenin diğer bireylerinde de kaşıntı şikayetleri varsa, avuç içi ayak tabanı, koltukaltı gibi bölgelerde lokalize birtakım lezyonlar var ise bu durumda mutlaka alerji dışında uyuz salgınının da akla gelmesi gerekiyor. Diğer önemli husus da şu, içinde bulunduğumuz dönemlerde parvoviris diye belirttiğimiz beşinci hastalıkla ilişkili döküntü çok sık görmeye başladık.” dedi.
Yaz aylarında ortak kullanılan havuzların el, ayak ve ağız hastalığı gibi viral döküntü hastalıklarını beraberinde getirdiğini söyleyen Nacaroğlu, bu durumu alerji ile karıştırmamak gerektiğini aktardı. Avuç içi, ayak tabanı tutulumu varsa burada el, ayak ve ağız hastalığının akla geldiğine dikkat çeken uzman isim, anne ve babanın kaşınması ve çocukta da döküntülerin olması durumunda besin alerjisi tanısı konulabildiğini söyledi. Nacaroğlu, “ Çok küçük 3-4 aylık çocuklarımızın anneleri süt, yumurta, buğday, kuruyemiş, bir sürü gıdayı diyetinden çıkararak bize geliyor. Bu da anne sütü kalitesini bozuyor. Uyuz dediklerinde temizlikle, kendileriyle ilgili bir durum olduğunu düşünüyorlar aslında öyle bir şey değil. Siz dışarıda kıyafet denerken bile uyuz bulaşı olabiliyor. O yüzden evde temizlikle ilgili yapılan bir hata değil. Korkacak, utanılacak bir durum değil, tedavisi olan bir durum" ifadelerini kullandı.