İzmirliler dikkat! Felaket resmen kapıda: Son yılların en düşük seviyesi! "İzmir'i gerçekten tehlike bekliyor"

İzmirliler dikkat! Felaket resmen kapıda: Son yılların en düşük seviyesi! "İzmir'i gerçekten tehlike bekliyor"

İzmirliler dikkat! Felaket resmen kapıya dayandı! Son yılların en düşük seviyesi olarak kaydedildi! Konunun uzmanı ise "İzmir'i gerçekten tehlike bekliyor" yorumunda bulundu...

Türkiye genelinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışlar, barajları olumsuz etkiliyor. İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi, tehlikeli seviyelere gerileyerek yüzde 28'e düştü. 2023 yılında yüzde 39.87 doluluk oranına sahip olan barajda suların çekilmesi, kentte su tasarrufunu yeniden gündeme getirdi.

İZMİR’DE KURAKLIK VE SU KITLIĞI TEHLİKESİ

baraj-1.jpg

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, küresel ısınmanın etkisiyle son yıllarda ciddi bir kuraklık dönemi yaşandığını belirterek, "Geçtiğimiz sene 2023 yılında, Türkiye genelinde yüzde 12 gibi fazla yağdı. Çok güzel bir yağış aldık; ama Güneybatı Ege yağış almadı maalesef. İşte bu nedenden dolayı su açısından hem tarım hem kullanma suyu açısından biraz zorluk çekiyoruz" dedi. Yaşar, Tahtalı Barajı'nın doluluk oranının son yılların en düşük seviyesinde olduğunu vurguladı.

"SU KULLANIMINDA ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ"

Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı’nın İzmir’in ana su kaynağı olduğunu belirterek, "Kullanma suyu olarak İzmir’de bizim ana barajımız Tahtalı Barajı’dır. 2020’den sonra beklediğimiz gibi ciddi bir kuraklık döneme girdik zaten. 2020 yılında yüzde 12 eksik yağdı, 2021’de yüzde 9 eksik yağdı, 2022’de tekrar yüzde 12 eksik yağdı; yani barajlar çok düştü. Şu anda yüzde 28 gibi çok ciddi düşük, son yılların en düşük seviyesindeyiz" diye konuştu. Yaşar, İzmir'in su kullanımında çok dikkatli olması gerektiğini, yeraltı sularının daha dikkatli yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

baraj.jpg

İZMİR’İN SU KAYNAKLARI KRİTİK SEVİYEDE

Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi değerlendiren Prof. Dr. Yaşar, tamamen Tahtalı Barajı'ndan kullanılması durumunda İzmir'in su ihtiyacının 4 ay boyunca karşılanabileceğini belirtti. Diğer su kaynaklarıyla birlikte bu sürenin 8 aya kadar çıkabileceğini söyledi. Yaşar, nüfus artışı ve gelecekteki kuraklık dönemlerinin su kaynaklarını daha da zorlayacağını ifade etti.

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin acil önlemler alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan Yaşar, su tasarrufu ve verimli su kullanımı konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Deniz suyu arıtma projelerinin raflarda hazır tutulması gerektiğini ifade eden Yaşar, "Şuanda İzmir’i gerçekten tehlike bekliyor. Geçtiğimiz sene Süper El Nino başladı. İşte bu sıcaklığın nedeni o. Bunun arkasından La Nina gelir. El Nino dediğimiz, yaramaz oğlan çocuğudur İspanyolca’da. La Nina ortamı soğutur. Soğuduğu zaman da kuraklık başlar. İşte o zaman yağmurlar kesilince işimiz çok çok zor" dedi.

İZMİR’İN DİĞER BARAJLARINDAKİ DURUM

urkmez-baraji.jpg​​​​​​​

İzmir’deki diğer barajların doluluk oranları ise şu şekilde: Balçova Barajı yüzde 68,3, Gördes Barajı yüzde 11,3, Ürkmez Barajı yüzde 41,15, Güzelhisar Barajı yüzde 81,61, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı yüzde 34,31.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN