İstanbul'da depreme karşı yeni çözüm: Riskli binaların yarısı yıkılmadan kurtarılabilir

İstanbul'da depreme karşı yeni çözüm: Riskli binaların yarısı yıkılmadan kurtarılabilir

İstanbul'da olası deprem riskine karşı uyarılar gelmeye devam ederken, uzmanlar riskli yapı stokuna da dikkat çekiyor. DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul’daki 600 bin riskli yapıdan yaklaşık 330 bininin, yıkıp yeniden yapmadan sadece güçlendirme ile güvenli hale getirilebileceğini belirtti. Türkkan, modern güçlendirme tekniklerinin, binayı boşaltmadan uygulama imkanı sunduğunu ve bu yöntemle maliyetlerin yıkıp yapmaya göre yüzde 10 seviyelerine kadar düştüğünü ifade etti.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler, büyük İstanbul depremine çevrilirken uzmanlar, İstanbul'un fay hatları nedeniyle büyük bir deprem riski taşıdığını belirterek dikkatleri riskli yapı stokuna çekti.

İstanbul’da bulnan yaklaşık 1,5 milyon yapıdan 600 bininin riskli olduğu tespit edildi. Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, riskli binaların sadece yıkım yoluyla değil, güçlendirme teknikleriyle de güvenli hale getirilebileceğini belirtti. Türkkan, güçlendirme teknikleriyle, riskli binaların 2018 Deprem Yönetmeliğinde belirlenen güvenlik seviyesine çıkartılabileceğini söyledi.

'YAPILAR YÜZDE 40 İLE 10 MALİYETLE KURTARILABİLİR'

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, İmar Kanunu’nda yapılacak mevzuat değişikliğiyle yıkıp yeniden yapmaktan daha düşük maliyetle ve daha kısa sürede riski binaların yaklaşık yarısının depreme karşı güçlendirilebileceğine işaret eden Türkkan, şunları söyledi:

“İstanbul’da 600 bin binanın yaklaşık yüzde 50’si, güçlendirmeyle olası büyük İstanbul depremini atlatabilecek duruma getirmek mümkün. Yani İstanbul’da, güçlendirmeyle 330-350 bin bina kurtarılabilir. Bununla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Yasal düzenleme olduğunda, o yapılar yeniden yapıma göre yüzde 40 ile 10 maliyetle kurtarılabilir."

Güçlendirme sürecinin binanın dışından yapılabilmesi, iç mekanın boşaltılmasını gerektirmediğini belirten Türkkan, güçlendirme çalışmalarının kalıcı bir çözüm sunduğunu ifade etti. Ancak, birçok yerel yönetimde teknik uzman eksikliği nedeniyle projelerin geciktiğini de vurguladı.

"TÜRKİYE GENELİNDE RİSKLİ KONUT SAYISININ 6,5 MİLYON CİVARINDA"

Türkiye genelindeki riskli konut sayısının 6,5 milyon civarında olduğuna işaret eden Sinan Türkkan, “Son dönemde vatandaşlarımızın bilincinin artması ve hükümetin destek ve yeni mevzuatları sayesinde kentsel dönüşümde hız, kısmen de olsa arttı” dedi. Diğer taraftan güçlendirmeye de ilginin artış gösterdiğine işaret eden Türkkan, ancak çoğu yerel yönetimlerde maalesef güçlendirme projesine hakim teknik uzman yetersizliği nedeniyle birçok güçlendirme ve dönüşüm projesinin kurumlarda beklemek zorunda kaldığını söyledi.

Türkkan, İstanbul’da 6 milyon konut bulunduğunu ve bu konutların bir kısmının eski yönetmeliklere göre yapıldığını belirtti. Riskli yapılar arasında en acil olarak müdahale edilmesi gereken 150 bin konut olduğunu söyleyen Türkkan, "En eski konutlar, yani dönüşüme en ihtiyaç duyulan konutların yoğunlaştığı ilçeler arasında başı Fatih çekerken, onu Üsküdar, Bağcılar ve Pendik izliyor." dedi.

Yıkıp yeniden yapmaya göre 3’te bir maliyetle binanın güçlendirilebildiğini söyleyen Türkkan, “Bir binayı yıkıp yeniden yapma maliyeti metrekarede 40-45 bin lira. Güçlendirme maliyeti onun 3’te biri. Yani metrekarede yaklaşık 10 bin lira. Bazı binalarda bu maliyet yüzde 10’lara kadar iniyor. Güçlendirme 8 ay, ruhsat alıp güçlendirdikten sonra vatandaş binasına oturabiliyor. Yıkıp yeniden yapmada bu süre yaklaşık 18 ay. Çevreye de zarar vermiyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN