Geçtiğimiz yıldan bu yana etkisini sürdürüyor tehlike sinyalleri gelmeye devam ediyor. İstanbul felakete doğru sürükleniyor. Aylarca etkisini sürdürecek ilk belirtilerde görülmeye başladı. Bu felaketten kimsenin kaçışı olmayacak. İşte tüm detaylar…
HİLAL NAS
İstanbul’un yaz aylarında yaşadığı kuraklık ve düşük yağış oranları, su krizini giderek derinleştiriyor. İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajda doluluk oranı, uzun süredir yağış alınamaması nedeniyle yüzde 30,18’e kadar düştü. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanların açıklamalarına göre, mevcut su tüketim hızıyla İstanbul’un yalnızca 85 günlük su rezervi kaldığı tahmin ediliyor.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verileri, kent genelindeki baraj doluluk oranlarının alarm seviyesinde olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle Alibeyköy, Kazandere ve Papuçdere barajlarının doluluk oranları yüzde 10’un altına geriledi. İstanbul’un kuzeyindeki Istrancalar bölgesinden su sağlayan barajlarda da doluluk oranları düşük seviyelerde. Alibeyköy Barajı ise doluluk oranıyla son 10 yılın en düşük seviyesine ulaşmış durumda.
ALİBEYKÖY BARAJI: SUYUN ÇEKİLMESİYLE TARİHİ KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI
2024 yılı başında yüzde 76,6 doluluk oranına sahip olan Alibeyköy Barajı, bugün sadece yüzde 6,07 oranında dolu. Suyun çekilmesiyle baraj gölünün eski su dolu alanları boş kaldı, hayvanlar burada otlamaya başladı ve tarihi su kemerleri açığa çıktı. İSKİ’nin verilerine göre bu yıl İstanbul barajlarına düşen yağış miktarı, son 10 yılın en düşük seviyelerinde kaldı. Bu yıl metrekareye düşen 480 kilogram yağış, geçen yılın aynı döneminde metrekareye düşen 852 kilogramın oldukça altında.
YAĞMUR HASADI VE TASARRUF ÇÖZÜMLERİ ŞART
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, su seviyelerinin düşüşünü iklim değişikliği ve aşırı su tüketimine bağlıyor. Günlük su tüketiminin 3 milyon metreküp olduğu İstanbul’un mevcut su seviyesiyle yaklaşık 85 gün yetecek suyu kaldığını belirten Prof. Dr. Tecer, “Bu durum, su kaynaklarımızın çok kısıtlı olduğunu ve tasarruflu su kullanımının zorunlu hale geldiğini gösteriyor. Su tüketim alışkanlıklarımızı değiştirip yağmur hasadı gibi su tasarruf yöntemlerine geçmeliyiz” dedi.
EN DÜŞÜK DOLULUK ORANI ALİBEYKÖY’DE, EN YÜKSEK ELMALI BARAJI’NDA
İSKİ’nin açıklamasına göre, İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı en yüksek yüzde 51,93 ile Elmalı Barajı’nda ölçüldü. Ancak Alibeyköy Barajı’nda bu oran yüzde 6,07 ile en düşük seviyeye inmiş durumda. Diğer barajların doluluk oranları ise Ömerli yüzde 26,83, Darlık yüzde 32,24, Terkos yüzde 40,67, Büyükçekmece yüzde 32,46, Sazlıdere yüzde 41,93, Istrancalar yüzde 34,14, Kazandere yüzde 8,27 ve Papuçdere yüzde 7,95 olarak ölçüldü.
SUYUN KISITLI OLDUĞU BİR DÖNEME GİRİYORUZ
Prof. Dr. Tecer, su kaynaklarının kısıtlı olduğu ve İstanbul’un su stresi yaşadığı bir döneme girildiğini vurguluyor. Tecer, su tasarrufu konusunda toplumun bilincini artırmanın önemine dikkat çekerek, “İklim değişikliğine uyum sağlamak ve su tüketimini azaltmak zorundayız. Park ve bahçelerde şebeke suyu yerine gri su kullanımı, tarımsal sulamada damlama ve yağmurlama yöntemleri gibi çözümler, su tasarrufu için önemli adımlar” diye konuştu.
KİŞİSEL SU TÜKETİMİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMELİYİZ
İstanbul’u besleyen barajların doluluk oranlarının, yağış oranlarına bağlı olarak değiştiğini belirten Tecer, su krizini önlemek için kişisel su tüketiminde de tasarrufa gidilmesi gerektiğini ifade etti. Tecer, “Evsel ve endüstriyel su tüketiminde dikkatli olmalı, suyu daha az yoğun sektörlerde kullanmalıyız. Suyu geri kazanarak tüketmek, suya dayalı yaşam biçimimizi sorgulamak artık bir zorunluluk haline geldi” dedi.
UZMANLARDAN SU KRİZİNE KARŞI UYARI: TASARRUF VE YAĞMUR HASADI ZORUNLU
İstanbul barajlarındaki doluluk oranlarının düşmesi, İstanbul için büyük bir su krizini işaret ediyor. Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte su kaynaklarının azalması karşısında acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. İstanbul halkının, su tasarrufuna yönelik adımlar atarak su kaynaklarını koruması, kuraklığın etkilerini en aza indirmede önemli bir rol oynayabilir.