İstanbul depremi için korkutan uyarı: 650 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

İstanbul depremi için korkutan uyarı: 650 bin bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, beklenen İstanbul depremiyle ilgili uyarıda bulundu. 650 bin binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıklayan Türkkan, "Durum bu haldeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir coğrafi yapıya sahip olduğunu belirtti. Konut ve yapıların risk durumuna değinen Türkkan, Türkiye'deki konutların yüzde 80'e yakınının deprem riski altında olduğunu ifade ederek "Dolayısıyla binamızı nerde yaparsak yapalım, şehir şehir ayırmak yerine bir bütün olarak düşünüp depreme dayanıklı olacak şekilde dizayn etmek zorundayız. Ülkemizin durumu bu haldeyken maalesef depremlerde acı tablolarla karşı karşıya kalıyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkkan, depremlerin insanlığı, geleceği ve ekonomiyi doğrudan etkilediğine de dikkati çekti.

'DEPREMLER İÇİN ÖNLEM ALINMALI'

Depremler için İstanbul özelinde önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Türkkan, deprem için şu anda en çok konuşulan yerin, İstanbul ve Marmara Bölgesi olduğunu belirterek buralarda binaların çok eski olduğunu vurguladı.

650 BİN BİNA RİSK ALTINDA

Yapılan tespitlere göre yaklaşık 650 bin binanın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Türkkan topyekün bir çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı. "Hükümeti, devleti, belediyesi ve vatandaşıyla bunun bilincine varıp hızlı adımlar atılması gerekiyor." diyen Türkkan, kentsel dönüşümle beraber güçlendirilebilir durumdaki binaların güçlendirerek hızlı şekilde riskli durumdan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Türkkan, İstanbulluların yaşadıkları binalarında performans analizi yaptırarak deprem sırasında ortaya çıkabilecek sonuçları öngörebileceğini anlattı.

Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığınca İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan Yarısı Bizden Kampanyası'nın çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Türkkan, şunları kaydetti: "Çok önemli bir karar. Dünya genelinde ekonomik bir kriz döneminden geçiyoruz. İnsanlar burada karar verseler dahi finans kaynaklarını yaratamadığınız zaman maalesef yürüyemiyor. Bu noktada açıklanan Yarısı Bizden Kampanyası önemli ve çok teşvik edici karar çünkü burada binayı yapıp yıktığınız zaman 750 bin lira hibe, 750 bin lira da uzun vadeli kredi aldığı zaman vatandaş çözüm için bir şeyler yapmayı düşünmeye başlıyor. Böyle bir kampanya işletilebilir ve bunlar vatandaşa doğru aktarılabilirse özellikle İstanbul özelinde birçok sorunu çözebileceğini düşünüyorum."

Türkkan, kampanyanın tüm İstanbul'da yakından takip edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Batı Anadolu Fay Hattı (BAF) olmak üzere 3 büyük fay hattı üzerinde bulunan Türkiye'nin birçok kentinde deprem riski var. Uzmanlar, vatandaşları sağlam binalarda oturmaları konusunda sık sık uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN