İsrail'le ticareti protesto davasına yoğun güvenlik önlemi

İsrail'le ticareti protesto davasına yoğun güvenlik önlemi

İsrail'e petrol sevkiyatını protesto eden 9 genç, gözaltı sürecinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını açıkladı. Kadın protestocuların başörtü ve feracelerinin kesilmesi kamuoyunda infial yarattı. Dava, 27 Mart'ta İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Savcılık, dava günü için yoğun güvenlik önlemlerini içeren karar yayınladı.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı TRT World programında, Türkiye’nin İsrail’e petrol sevkiyatını protesto eden 9 genç, gözaltına alınıp tutuklandı. Beş günlük tutukluluk sürecinin ardından serbest bırakılan gençler, tutukluluk ve gözaltı sürecinde şiddet, kötü muamele ve işkenceye uğradıklarını ifade ederek şikâyetçi oldu. Özellikle kadın protestocuların başörtü ve feracelerinin kesilmesi, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Protestocular hakkında "Kanuna Aykırı Toplantı ve Yürüyüşlere Katılmak" suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Dava, 27 Mart 2025'te İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

1760231.jpg

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşma günü için geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alınacağını açıkladı. Savcılığın ilgili birimlere gönderdiği yazıda, “Duruşma öncesi, sırası ve sonrasında bina içinde ve dışında gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması” talep edildi. Bu kapsamda üç polis merkezi amirliği, bir ilçe emniyet müdürlüğü ve güvenlik yönetimi birimlerine tedbir yazıları gönderildi.

ekran-resmi-2025-01-09-17-03-18.png

Dava için de yoğun güvenlik önlemi alınacağı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 polis merkezi amirliğine, bir ilçe emniyet müdürlüğü ve güvenlik yönetimi birimlerine yazı yazdı.

Dava için de yoğun güvenlik önlemi alınacağı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 polis merkezi amirliğine, bir ilçe emniyet müdürlüğü ve güvenlik yönetimi birimlerine yazı yazdı.

ADALET BAKANI REDDETTİ

Adalet Bakanlığı, tutukluluk sürecinde 7 kadın protestocunun başörtü ve feracelerini kesen infaz memurlarını açığa aldı ve konuya ilişkin soruşturma başlattı. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, protestocuların çıplak arama, şiddet ve işkenceye maruz kaldıkları iddialarının asılsız olduğunu ifade etti.

PROTESTOCULAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

Protestocular arasında yer alan Şeyma Yıldırım, kamuoyuyla yaşadıklarını paylaştı. Yıldırım, "Başörtümüzü kesen infaz memurlarına ceza verilse de çıplak arama uygulaması ‘detaylı arama’ adı altında meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Bu, bir detaylı arama değildi. Soyunmamız istendi ve üzerimize şeffaf bir örtü verilerek utandırıldık," dedi.
Protestocuların avukatı Adem Bingöl ise müvekkillerinin cezaevinde kıyafetlerini tamamen çıkararak zorla çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını beyan ettiğini söyledi. Bingöl, "2 Aralık 2024’te müvekkillerimizden yere çökerek öksürmeleri istendi ve tüm itirazları yanıtsız kaldı," diye konuştu.

Protestocu dokuz genç yaşadıkları şiddet ve işkenceyle ilgili tutanak tuttu. Gençlerin Avukatı Adem Bingöl yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“2 Aralık 2024’te cezaevinde kayıt öncesi kıyafetleri tamamen çıkarılmak suretiyle üst aralamaları yapıldığını, yere çökerek öksürmelerinin istendiğini, zorla çıplak aramaya maruz kaldıklarını beyan etmişlerdir. Müvekkillerimiz bu uygulamaya itiraz etmiş ancak tüm itirazları karşılıksız kalmıştır.”

ekran-resmi-2024-12-12-11-34-22.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN