İşletme ve moleküler biyoloji mezunları ilk sırada: Beyin göçü artarak sürüyor

İşletme ve moleküler biyoloji mezunları ilk sırada: Beyin göçü artarak sürüyor

TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2015 yılında yüzde 1,6 olan yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2023'te yüzde 2’ye yükseldi. En yüksek beyin göçü oranı bilişim ve iletişim teknolojileri alanında görülürken, en çok göç veren lisans programı yüzde 17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik oldu. Mezunların en fazla göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 yıllarına ait Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri’ni açıkladı.

Verilere göre, yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında yüzde 1,6 iken, 2023 yılında yüzde 2’ye yükseldi. Özellikle erkek mezunlar arasında bu oran yüzde 2,4’e ulaşırken, kadın mezunlarda yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

f44dfh4d4.jpg

BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLK SIRADA

Beyin göçünün en yoğun olduğu alan bilişim ve iletişim teknolojileri oldu. Bu alanda mezunların yüzde 6,8'i yurt dışına göç etti. Mühendislik, imalat ve inşaat sektöründe bu oran yüzde 4,4, doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanlarında ise yüzde 2,6 olarak kaydedildi.

Lisans programlarına göre yapılan incelemelerde, en fazla beyin göçü oranına sahip bölüm moleküler biyoloji ve genetik oldu. Bu alandaki mezunların yüzde 17,9’u yurt dışına göç etti. Biyomühendislik yüzde 10,2, işletme mühendisliği yüzde 9,8, elektronik mühendisliği yüzde 9,1, matematik mühendisliği yüzde 8,9 ve bilgisayar mühendisliği yüzde 8,4 oranında beyin göçü verdi.

Mezunların en fazla göç ettiği ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Yüzde 21,4’lük oranla ABD ilk sırada yer alırken, Almanya yüzde 17,5, Birleşik Krallık yüzde 11,2, Hollanda yüzde 6,9 ve Kanada yüzde 4,9 ile en çok tercih edilen diğer ülkeler oldu.

İŞLETME MEZUNLARI ABD VE KANADA’YI TERCİH ETTİ

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’ya göç edenler arasında en büyük paya işletme bölümü mezunları sahip olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’ya göç edenler arasında bilgisayar mühendisliği mezunları öne çıktı.

Yükseköğretim mezunları arasındaki beyin göçü oranının artması, Türkiye’nin nitelikli iş gücü kaybını gündeme getiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN