İş yerinde sigara içti, maaşından oldu! Binlerce çalışanı ilgilendiren emsal karar verildi

İş yerinde sigara içti, maaşından oldu! Binlerce çalışanı ilgilendiren emsal karar verildi

İş yerinde sigara içmeden bir kez daha düşünün! İçtiği sigaranın yüzünden maaşından oldu! İş yargıya taşınınca sonuç şaşırttı. Binlerce çalışanı ilgilendiren emsal karar verildi...

İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki bir alışveriş merkezinde mağaza çalışanı olarak görev yapan Emrah Aksın (40), vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içtiği gerekçesiyle iş yerine kesilen 3 bin TL'lik cezanın maaşından tahsil edilmesini yargıya taşıdı. Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada emsal nitelikte bir karar çıktı.

AÇIK HAVA BÖLÜMÜNDE SİGARA İÇTİ, CEZASI MAAŞINDAN KESİLDİ

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında, açık hava bölümünde sigara içen Aksın'a, AVM yönetimi tarafından personelin bu alanı kullanamayacağı gerekçesiyle çalıştığı firmaya 3 bin TL ceza kesildi. Firma da bu cezayı Aksın'ın maaşından tahsil etti. Duruma itiraz eden Aksın, hem çalıştığı firmayla hem de AVM yönetimiyle görüşerek kesintinin iptalini talep etti ancak sonuç alamadı.

İçtiği sigara başına dert oldu, mahkemeden milyonlarca işçiyi ilgilendiren emsal karar geldi

YARGIDAN EMSAL KARAR: KESİNTİ İPTAL EDİLDİ

Emrah Aksın, avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada 13 Haziran'da karar verildi. Mahkeme, işverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceğine hükmetti. Bu gerekçeyle Aksın'ın maaşından yapılan kesintinin iptaline karar verdi.

Kararın ardından açıklama yapan Emrah Aksın, "AVM yönetimi ile çalıştığım firmaya durumu ilettim ancak sonuç alamadım. Kendilerini haklı buldular. Konuyu yargıya taşıdım. Üzerinden 1 yıl geçti ve kazandık. Bu sadece benim için geçerli değil. Binlerce kişiyi ilgilendiriyor. Bu davayı herkes için açtım. Benim gibi benzer şekilde ceza kesilen ve ödemek zorunda kalan işçiler için emsal teşkil etmesini isterim" şeklinde konuştu.

AVUKAT CANSU AKKAŞ: "İŞVEREN KAFASINA GÖRE KESİNTİ YAPAMAZ"

Emrah Aksın'ın avukatı Cansu Akkaş ise, "İşveren, müvekkilimin maaşından para cezası kapsamında kesinti yapıyor. Biz de bu kesintinin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu yargıya taşıdık. İş Mahkemesi, kesintinin yapılabilmesi için belli şartların olması gerekçesiyle bu durumu aykırı buldu. İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için kanunlara göre öncelikle işçinin muvafakatının olması gerekiyor. Sonrasında maaşının belirli bir miktarının kesilmesi gerekiyor. İşverenin ise bunu belli nedenle ve mahkeme kararıyla uygulaması gerekiyor. Kafasına göre kesinti yapamaz. Birçok çalışan bu bilgiyi bilmediği için yapılan bu tür kesintilere itiraz etmiyor. Bu nedenle mahkemenin verdiği karar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal bir karar" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN