İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan Ekim 2024 İstanbul Barometresi, İstanbul halkının sağlık sistemi hakkındaki düşüncelerini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, katılımcıların sadece yüzde 22'si Türkiye'de sağlık sisteminin iyi yönetildiğini düşünürken, yüzde 68'i sağlık sisteminin iyi yönetilmediği görüşünde birleşti. Araştırmaya göre, alt sosyoekonomik seviyedeki katılımcıların yüzde 44,3'ü devlet hastanelerine güvenmiyor.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan Ekim 2024 İstanbul Barometresi, İstanbul halkının yaşam koşulları, düşünceleri ve beklentileri hakkında önemli bilgiler sunuyor. Araştırma, İstanbul'un sosyal, ekonomik ve psikolojik durumunu detaylı bir şekilde inceleyerek, şehrin nabzını tutuyor. dikkat çeken bir diğer bulgusu ise sağlık sistemine güvenin azalması. Araştırmaya katılanların önemli bir kısmı, Türkiye'deki sağlık sisteminin iyi yönetilmediğini düşünüyor. Özellikle devlet hastanelerine güven konusunda hem alt hem de üst gelir grubunda yaşayan vatandaşlar arasında benzer endişeler olduğu görülüyor.
Katılımcıların %22’si Türkiye’de sağlık sisteminin iyi yönetildiğini belirtirken %68’i iyi yönetilmediğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların %10’u fikir belirtmedi.
Katılımcıların %75,6’sı rahatsızlandığında kamu/devlet hastanelerini tercih ettiğini belirtirken %24,4’ü özel hastaneleri tercih ettiğini belirtti. Katılımcılar devlet hastanelerinde yaklaşık 28 günde randevu bulduklarını belirtirken en çok dahiliye, ağız ve diş sağlığı ve göz hastalıkları bölümlerinde randevu bulmakta güçlük çektiğini belirtti.
Avrupa yakasında ikamet eden katılımcılar ortalama 30 günde randevu bulabiliyorken Anadolu yakasında ikamet eden katılımcılar 26 günde randevu bulabildiklerini belirtti. Sosyoekonomik statüye göre bakıldığında katılımcıların sosyoekonomik seviyeleri arttıkça özel hastaneyi tercih ettikleri görüldü.
YÜZDE 44,3’Ü DEVLET HASTANELERİNE GÜVENMİYOR
Katılımcıların %52,1’i devlet hastanelerinden aldığı hizmetten memnun olmadığını belirtirken özel hastanelerde bu oranın %47,6 olduğu görüldü.
Sosyoekonomik statülerine göre incelendiğinde alt sosyoekonomik seviyede olan katılımcıların %44,3’ü devlet hastanelerine güvenmediğini belirtirken üst sosyoekonomik seviyedeki katılımcıların %38,7’sinin devlet hastanelerine güvenmediği görüldü.
Katılımcıların %44,9’u devlet hastanelerine güvenmediğini belirtirken özel hastanelerde bu oranın %64,5 olduğu görüldü.
YÜZDE 68'Sİ ÖZEL HASTANELERE GÜVENMİYOR
Kamu hastanelerini tercih eden katılımcıların %68,2’si özel hastanelere güvenmediğini belirtti.
Özel hastaneleri tercih eden katılımcıların %56,7’si devlet hastanelerine güvenmediğini belirtti.