İnsanın ciğerleri buraya gidince bayram edecek! Türkiye'nin oksijen deposu şehirleri güncellendi! İstanbul detayı ise şaşırtacak türden...
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bir rapor, dünya genelinde hava kirliliği eşik değerlerinin altında olan yalnızca yedi ülkenin "temiz hava" soluduğunu ortaya koydu. Bu ülkeler Avustralya, Estonya, Finlandiya, İzlanda, Mauritius, Yeni Zelanda ve Grenada olarak listelendi.
DÜNYANIN EN KİRLİ ÜLKESİ
Dünya genelinde hava kalitesi izleme çalışmaları kapsamında 7 bin 812 şehirde toplam 30 bin hava kalitesi izleme istasyonu bulunuyor. Bu istasyonlardan gelen verilere göre, en kirli havaya sahip ülke Bangladeş oldu. Bu ülkede yaşayan insanlar, olması gereken değerden yaklaşık on beş kat daha fazla kirli hava soluyor.
TÜRKİYE’NİN EN KİRLİ HAVASINA SAHİP ŞEHRİ ŞAŞIRTTI
Dünya Sağlık Örgütü'nün belirttiği üzere, temiz hava soluyabilmek için PM2.5 değerinin en fazla 5 μg/m3 olması gerekiyor. Ancak, 134 ülkenin 124'ü hala kirli hava solumaya devam ediyor. Türkiye'de ise en kirli hava Iğdır'da kömür ve odun yakıtı kullanımından kaynaklanıyor.
TÜRKİYE'NİN HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRLERİ
- Iğdır: Kömür ve odun yakıtı kullanımı nedeniyle havası en kirli şehir.
- Osmaniye: Havası en kirli ikinci şehir olarak listede yer aldı.
- Sakarya (Hendek): Sakarya Organize Sanayi Bölgesi'nin bulunduğu Hendek, havası en kirli üçüncü yer.
- Gaziantep ve Bursa (Nilüfer): Listenin dördüncü ve beşinci sıralarında yer aldı.
TÜRKİYE'NİN HAVASI EN TEMİZ ŞEHİRLERİ
Yayınlanan rapora göre, Türkiye'nin havası en temiz şehirleri oldukça şaşırtıcı sonuçlar içeriyor. İşte temiz havaya sahip ilk yedi şehir:
- İstanbul (Arıköy)
- Kastamonu (Ağlı)
- Eskişehir (Odunpazarı)
- Çankırı
- Eskişehir (Hasanbey)
- Kırşehir
- Ankara (Etimesgut)
Bu şehirler, temiz hava solumak isteyenler