İmamoğlu’ndan Çevre Bakanlığı’na ‘4 yıldır atılmayan imza’ tepkisi: Büyük bir zavallılık

İmamoğlu’ndan Çevre Bakanlığı’na ‘4 yıldır atılmayan imza’ tepkisi: Büyük bir zavallılık

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4 yıl önce başvurdukları 2 bin 300 itfaiye alım izninin hala imzalanmadığını belirterek bu durumu büyük bir gariplik ve zavallılık olarak tanımladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu imzayı geciktirmesini kınadığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İtfaiyesi Temiz Hava Solunum Cihazı ve Bakım Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na tepki gösterdi. İmamoğlu, itfaiye teşkilatının eksik personel alımına izin verilmemesini eleştirerek, bu durumun büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Bakanlığın imza geciktirmelerini ve bürokratik engelleri eleştiren İmamoğlu, bu sürecin vatandaşların ve İstanbul'un hizmet alımını aksattığını vurguladı. Kamu hizmetlerinin aksamasının ekonomik ve sosyal etkilerini dile getirerek, ilgili bakanlıklara bu konuda daha hızlı ve etkili çözümler üretmeleri çağrısında bulundu.

İmamoğlu ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mali şeffaflığına dikkat çekti. Belediyenin finansal yönetiminde en şeffaf günleri yaşadığını ve borçlanma haklarının tüm siyasi partilerin oy birliğiyle onaylandığını ifade etti. Kamu hizmetlerinin aksamasının ekonomik ve sosyal etkilerine işaret ederek, ilgili bakanlıklara bu konuda daha hızlı ve etkili çözümler üretmeleri çağrısında bulundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul İtfaiyesi Temiz Hava Solunum Cihazı ve Bakım Merkezi açılışında konuştu. İmamoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Birçok hizmeti, kamusal önemine uygun olarak belediye bünyemizde harekete geçirmeyi önemsiyoruz. Milletin parasını milletimize hizmet noktasında en doğru, en kaliteli hizmeti sunmaktan başka bir amacı bütmeden hem işin tasarrufu, hem işin gerekliliği, hem de işi teminat altına almanın her rakamdan daha önemli olduğunu bilen bir anlayışla bu yatırımları yapıyoruz.

'BU KURUMLAR MİLLETİMİZE AİT KURUMLAR'

Tam da halk otobüslerini İETT bünyesine almak da böyle bir adımın bir parçasıdır. Kendi deniz taksi veya dolmuşlarımızı kendi bünyemizde üretirken 600 yılı aşkın bir tersaneyi hayatta tutma gayreti de böyle bir anlayışın tezahürüdür. Yine İETT garajlarında kurduğumuz muayene istasyonlarımız da tam da bu halkçı ve kamucı anlayışımızın karşılığıdır. O bakımdan tabii ki vatandaşımızın takdirine mazhar olmak bizleri ziyadesiyle çok mutlu ediyor. Ancak bunu icraatçı ve halkçı çözümlerle, israftan arındırılmış akılcı yatırımlarla, kamucı bir anlayışla yolumuza devam edeceğimizi buradan bütün vatandaşlarımıza duyurmak isterim.

Bu vesileyle tabi şunu da söylemek istiyorum, bu kurumlar milletimize ait kurumlar. Bu kurumlar bir şahsa, bir döneme, bir siyasi anlayışa, bir siyasi partiye men edilemeyecek kadar kutsal ve çok ileri düzeyde, çok yüksek seviyede kurumlar. Yukarıda İstanbul İtfaiyesi amblemini gördüğümde gururlanıyorum. İstanbul zabıtası dediğimde gururlanıyorum. Dolayısıyla bu tür kuruluşların çok daha özenli bir gayretle analiz edilmesi lazım. Ve sahada hizmet verirken vatandaşlarımızın bu tür kurumlarımızı gördüğünde gözleri nemlenmeli, onlarla gurur duymalı, onlarla çok büyük bir güven ilişkisi yaşamalı, sırtını onlara dayamalı ve huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamalıyız. Bu bakımdan İtfaiye Teşkilatımız örneğin bu tür riskli sahalarda hizmet eden, afet anında ilk ön sıralarda mücadeleye koşan çalışanlarımızın yaşadıkları hanelere kadar inceleyerek, o hanelerde acaba bir risk altında mılar? Veya bir deprem afet anında kendi kişisel sorunları var mı? diyerek derinlemesine inceleme yaparak onlara katkı sunan ve katkı sunma arayışı içinde olan da bir yönetimiz.

Özellikle itfaiye teşkilatımızın eksik kalan ve itfaiye çalışanlarımızın kendi iş tarifleriyle ilgili sıfatlarıyla ilgili arayışlarını her zaman desteklemiştim. Bir kez daha bunun kanun düzenlemesiyle itfaiye eri olmanın bir meslek kabul edilmesi hususunda atılması gereken adımların mutlaka atılmasını tekrar ilk illere hatırlatmak isterim.

'İLGİLİ İZİN VERİLMİYOR'

Bir başka husus yaklaşık 4 yıl önce gelecek ihtiyaç tespitini yaptığımız ve ne yazık ki hala 2300 itfaiye erinin alınmasıyla ilgili iznimizin verilmemiş olmasını hayretle izliyorum. Ve şunu söyleyeyim, bakın kocaman itfaiye teşkilatımızın her yıl belli bir sayıda kişisi emekli olmakta ya da farklı vesilelerle bu kocaman teşkilatın bireyleri ayrılabilmekte, farklı statülere geçebilmekte. Bu bakımdan bizim teşkilatımıza ve özellikle depremle mücadele edilen bu şehrimizde afet öncesi ve afet sonrası yapılması gereken iş ve işlemlerde çok mühim olduğunu bildiğimiz bu teşkilatımızın personel alım izniyle ilgili süreçlerine hala bir imzanın esir gelmesini büyük bir gariplik, büyük bir zavallılık olarak tarif ediyorum. Çok üzüntüyle hatırlatıyorum. Sevgili dostlar, çok az sayıda olan iznimiz üzerinden aldığımız itfaiye eri alımlarının ne denli şeffaf, ne denli liyakatlı bir biçimde yapıldığını en iyi buradaki itfaiye teşkilatımızın mensupları biliyor.

Bir itfaiye erine, buraya ya da itfaiye çalışanını bu kuruma kazandırmanın süresi en az 7-8 ay. Bir seneyi buluyor. Yani içeriye bir senede girebiliyor. Tam hazır, müdahaleci hale bir sene daha bir çalışma süresiyle gelebiliyor. Yani biz bugün alıma karar versek bile 2-2,5 sene sonra o arkadaşlarımızı tam randımanlı bu kurumun ve bu teşkilatın bir parçası yapabiliyoruz. Yazıktır, günahtır. Bu memleketin her kurumu millete aittir. Tekrar ifade ediyorum, Çevre ve Şehircilik İçin Değişikliği Bakanlığının bu imzayı geciktirmesini buradan kınıyorum, milletimize şikayet ediyorum. Sevgili dostlar, bu ve benzeri hizmetlerin geri bırakılması, imzalanmaması, ertelenmesi, bir imzayla bir metro hattının elde edeceği finansmanın para kapıda bekliyor. Para kapıda bekliyor. Yani 10 yıl, 8 yıl, 12 yıl vadeli ödeyeceğimiz bir finansman kapıda bekliyor. Bir imza, Maliye Bakanı'nın önündeki bir imza ve bu para 2 yıl ödemesiz, 3 yıl ödemesiz şekline göre değişiyor. Bu ekonominin zor olduğu koşulları da erteliyorsunuz. Yani onun 2-3 yıl sonrasında ödemeye başlayacaksınız. Ve o para belediyenin kasasına giriyor, o kasadan çıkıyor, o hizmeti yapan müteahhitlerin cebine gidecek, o müteahhitler taşeronlara verecek, o taşeronlar işlerini yapacak. Bir yandan metro bitecek, bir yandan da onun bünyesindeki yüzlerce, binlerce çalışanında evine gidecek o paralar.

'BİR KURUŞ BORCUMUZU ERTELEMİYORUZ'

Ya Allah aşkına, bir imzayı yapmamanın vebalini nasıl ödeyeceksiniz? Bunu erteleyen ya da imzalamayan kim? Sayın Bakan mı, daha yukarısı mı, daha aşağısı mı? Kim ise onu 86 milyon vatandaşımızın vatandaş hakkına ve hukukuna, 16 milyon insanımızın da hemşerilik hakkına ve hukukuna şikayet ediyor. Çok net şikayet ediyor. Bu bir sene, bir buçuk sene Allah aşkına olmaz, yapılmaz, bu olmaz. Bakın bunların her birisi de, yani borçlanma hakkı hukuku da oy birliğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nden bütün siyasi partilerin oy birliğiyle geçmiş, alınması uygun görülmüş hak yok. Sorun da ortada çizeyim. Ve hiçbir sebebi yok, hiçbir gerekçesi yok. Yok borçlanma oranı vs. Allah'a şükür bu konuda alnımız ak. Bir kuruş borcumuzu ertelemiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma, mali düzen ve özellikle finansal sistem açısından en şeffaf günlerini yaşadığı konusunda burada milletimizin huzurunda rahatlıkla ifade edebilirim. Baştan hesabını vereceğimizi her hukukun insanlara anlatılacağını söylemiştik. O anlayışla bugün bunları sizlerle paylaşıyorum. Yazıktır, günahtır. Bu anlayıştan bir an önce kurtulmamız gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN