İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, kayyum atamaları ve demokrasi üzerine görüş alışverişinde bulundu. İki lider, keyfi uygulamaların siyasi krize yol açtığını belirtti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu ziyaret etti. Görüşmede, özellikle kayyum uygulamaları ve keyfi yönetim konuları gündeme geldi.
İMAMOĞLU: "KAYYUM UYGULAMASI DEMOKRASİYİ ZORLUYOR"
İmamoğlu, kayyum uygulamasının, Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokrasi anlayışı açısından sorunlu bir durum oluşturduğunu ifade ederek, "Kayyum uygulaması, yerel yönetim kavramını büyük bir parçalanmaya sürüklemiştir. Bu uygulama, insanların seçme ve seçilme haklarına olan inançlarını yitirmelerine neden olmuştur." dedi.
DERVİŞOĞLU: "KEYFİ UYGULAMALAR SİYASİ KRİZE YOL AÇTI"
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise, kayyum meselesiyle ilgili olarak "Geçici görevden uzaklaştırma" adı altında yeni bir uygulama başlatıldığını belirterek, "Bu zamana kadar yapılan keyfi uygulamalar, ciddi siyasi krizlere yol açtı. Bu durum, kamuoyunun malumudur." ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu, kayyum uygulamalarının yerini “geçici görevden uzaklaştırma” ifadesinin almasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Kayyum meselesiyle alakalı olarak şimdi yeni bir isim buldular: ‘Geçici olarak görevden uzaklaştırma’ diye. Bu uygulamanın keyfi bir şekilde yapılması, özellikle siyasi krize yol açmıştır. Kamuoyunun malumu olan bir gerçek var ki, bu tür keyfi uygulamalar demokrasiyi zedeler ve halkın iradesine müdahale eder."
Dervişoğlu, hukuk ve adalet ilkelerinin ön planda tutularak bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguladı. "Hukuk içinde kalınarak, vatandaşın seçme ve seçilme hakkına zarar vermeden bu sorun çözülmelidir. Bu konuda Türkiye’nin siyaset alanında sorumluluk taşıyan bütün partilerin iş birliği yapması gerekmektedir." dedi.
İMAMOĞLU VE DERVİŞOĞLU'NDAN TBMM ÇAĞRISI
İki lider, kayyum uygulamalarıyla ilgili çözüm önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sunmaya karar verdiklerini açıkladılar. İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği encümen toplantısının bu konuda önemli bir çözüm merkezi olacağına inandıklarını belirterek, "Bu meselenin CHP ya da başka bir partinin sorunu haline gelmemesi için hep birlikte çözüm üretmek gerekiyor. TBMM Başkanı ve siyasi partilerle yapacağımız çalışmalarda, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve kayyum uygulamalarının sonlandırılması için ortak bir hareket planı oluşturacağız." ifadelerini kullandı.
Dervişoğlu da aynı şekilde, bu meseleye yönelik hazırladıkları yeni çözüm önerilerini TBMM Başkanlık Divanı’na sunacaklarını belirterek, "İYİ Parti olarak, kayyum uygulamaları ve demokratik hakların savunulması konusunda kapsamlı bir çalışma yapacağız. Kamuoyu ve Türkiye Belediyeler Birliği emin olsun ki, bu sorunun çözümü için önemli adımlar atacağız." şeklinde konuştu.
SİYASİ İSTİKRAR VE DEMOKRASİ VURGUSU
Her iki lider de, toplumsal gerginliklere yol açacak açıklamalardan kaçınılması gerektiğini belirtti. İmamoğlu, "Vatandaşlarımızın hak arama yöntemlerini demokratik bir şekilde, hukuka uygun şekilde yapmaları önemlidir. Özellikle kışkırtmalara karşı dikkatli olmalıyız." diyerek, siyasi söylemlerin daha dikkatli yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Dervişoğlu ise, siyasi kadroların özellikle keyfi uygulamalar konusunda daha itinalı olmaları gerektiğini ve bu tür uygulamaların toplumsal huzuru bozabileceğini ifade etti.