Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı'nın TRT Farsça'nın kurulacağını açıklarken "İran'ı rahatsız etmek zorundayız" sözlerinin ardından İran Kültür Bakanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Altun, Türkiye'nin yaklaşımının İran'la dostluğu güçlendirmek olduğunu savundu.
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı'nın TRT Farsça kanalının kurulacağını açıklarken "İran'ı rahatsız etmek zorundayız" sözlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İran Kültür ve İslami İrşad Bakanı Seyyid Abbas Salihi'yi aradı.
'AÇIKLAMALAR İRAN KAMUOYUNU İNCİTTİ'
İran'ın Mehr Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre; görüşmede İran Kültür Bakanı, son günlerde bazı Türk medya yetkililerinin yaptığı açıklamaların İran kamuoyunu incittiğini belirterek, bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.
İran'ın dost ve komşu ülke Türkiye'yle ayrıcalıklı siyasi ve kültürel ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Salihi, iki ülkenin 2025 yılını karşılıklı olarak kültür yılı ilan ettiğine dikkati çekerek, "Önümüzdeki yılda ortak hedefler doğrultusunda değerli projelere imza atabilmeyi umuyoruz." dedi.
'DOSTLUKTA ISRARLIYIZ'
Açıklamaların Türkiye'nin yaklaşımına uymadığını belirten Fahrettin Altun, görüşmede şöyle konuştu:
"Türk hükümetinin istikrarlı yaklaşımının, İran İslam Cumhuriyeti milleti ve hükümetiyle mevcut tüm alanlarda dostluğu güçlendirmek ve ilişkileri artırmak olduğunu, buna aykırı hiçbir sözün, Türkiye Cumhurbaşkanı ve hükümetinin düşünce tarzıyla ve yaklaşımıyla hiçbir ilgisi yoktur."
Fahrettin Altun ayrıca İran Kültür Bakanı Salihi'yi Türkiye’ye davet etti.
SOBACI NE DEMİŞTİ?
TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı 9 Ekim’de Bursa Uludağ Üniversitesi’nin akademik yılı açılış töreninde, Türkiye'nin uyguladığı dış politikayla uyumlu uluslararası yayıncılık yapmak zorunda olduklarını belirtmişti.
TRT Farsça kanalını kuracaklarını ifade eden Sobacı şöyle konuşmuştu:
"Türkiye, uluslararası sistemin krizlerine neredeyse tek başına meydan okuyan bir devlettir. Bu krizleri uluslararası kamuoyuna duyurmaya gayret eden tek devlettir. O yüzden de daha fazla hedefe konmaktadır. Uluslararası kamuoyuna ise mesajlarımızı uluslararası kanallarımız ulaştırıyor. TRT World ve TRT Arabi başta olmak üzere. Bunların yanına TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Balkan, TRT Afrika, TRT Fransızca, TRT İspanyolca dijital haber platformlarını ekledik. Bu yılın sonunda TRT Farsça geliyor; İran'ı rahatsız etmek durumundayız. İran'ı rahatsız etmek zorundayız. 41 dil ve lehçede yaptığımız web ve radyo yayınlarını dış yayınları bağlamında, daha kaliteli bir noktaya getirmek durumundayız."
İran Radyo Televizyon Kurumu Dünya Servisi’nin başındaki isim olan Ahmed Noruzi bu açıklamaya sosyal medya üzerinden tepki göstermişti. İsrail’in Filistin ve Lübnan’daki saldırılarını haberleştirmeye odaklandıkları bir dönemde dikkat dağıtıcı bu tür açıklamalara yönelik karşılık verme haklarını saklı tuttuklarını ifade eden Noruzi, Türk yetkililerin bu sözleri kınayıp açıklama yapacaklarını umduklarını belirtmişti.
Sobacı daha sonra bir açıklama yaparak “İran’ı rahatsız etmek zorundayız” ifadelerinin bağlamından koparıldığını öne sürmüş ve “TRT Farsça'nın kurulmasının ardından bu dilde yaşanacak yayıncılık rekabetine ilişkin bir vurgu” yaptığını savunmuştu.