İklim değişikliği verimi vurdu çiftçi alternatif ürün ekti! Hububat baklagil gitti yerine onlar geldi: Kazançları arttı

İklim değişikliği verimi vurdu çiftçi alternatif ürün ekti! Hububat baklagil gitti yerine onlar geldi: Kazançları arttı

Yozgat’ta son yıllarda yaşanan iklim değişikliği verimi vurdu çiftçi alternatif ürüne yöneldi. Hubutat ve baklagil gibi ürünlerden vazgeçen çiftçi bunlar sayesinde daha çok kazanmaya başladı…

Yozgat'ta son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, kıraç topraklarda geleneksel tarım ürünlerinden verim alamayan çiftçileri badem ve ceviz gibi alternatif tarım ürünlerine yönlendirdi. Çiftçiler, kendi imkanlarıyla oluşturdukları badem bahçelerinde hasada başladı, ancak henüz pazar oluşmadığına dikkat çekti.

BADEM ÜRETİMİ YENİDEN CANLANIYOR

Yozgat'ta, 1970'li yıllara kadar yaygın olarak üretilen badem, iklim değişikliği etkisiyle unutulmuşken, şimdi yeniden hayat buluyor. Arpa, buğday ve nohut gibi geleneksel ürünlerde verim kaybı yaşayan çiftçiler, badem ve ceviz gibi alternatif ürünlere yöneliyor. Su fakiri bir il olan Yozgat’ta, kurulan badem bahçelerinde toplanan hasat devam ediyor.

yozgatta-ciftci-alternatif-olarak-badem-ve-ceviz-ekiyor-1-001.jpg

ÇİFTÇİLER PAZAR OLUŞTURMAYI HEDEFLİYOR

Fatih Mermertaş, Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Taşpınar köyünde badem bahçesi kurarak yüksek verim elde ettiğini ifade etti. Mermertaş, "Yozgat için bir pazar yok. Badem Yozgat'ta yeni yetişiyor. Yozgat için badem pazarını biz oluşturacağız" dedi. Şu an 150-200 lira arasında satılan kabuklu bademin fiyatı, diğer ürünlerle karşılaştırıldığında daha kazançlı bir geçim kaynağı sunduğunu vurguladı.

Yozgat'taki badem pazarının geliştirilmesi gerektiğini belirten Mermertaş, ilerleyen yıllarda tonajı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Badem bahçelerini sulamak için oluşturulan sistemlerin, işçi masraflarını azaltma potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

yozgatta-ciftci-alternatif-olarak-badem-ve-ceviz-ekiyor-2-001.jpg

Yozgat'ta badem ve ceviz gibi alternatif tarım ürünlerinin yaygınlaşması, hem çiftçiler için yeni bir gelir kaynağı oluşturacak hem de bölgedeki tarımın çeşitlenmesine katkıda bulunacaktır. Çiftçilerin bu alandaki çabaları, bölgenin tarım potansiyelini artırma yolunda önemli bir adım niteliğindedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN