İbret olsun

İbret olsun

Türkiye’yi şoke eden 6 yaşındaki H.K.G’nin evlendirilmesi davasında ceza yağdı. Mahkeme, babaya 18 yıl, eş yapılan müride ‘cinsel istismar’dan 36 yıl hapis cezası verdi. Uzun süre kamuoyu önünden ‘kaçırılmaya’ çalışılan skandalda gelinen nokta, böylesi ağır dosyaların üstüne kararlılıkla gidilmesi ve tekrarlarının yaşanmaması için örnek oldu.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirilerek’ cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada kararlar açıklandı. H.K.G’nin evlendirildiği Kadir İstekli cinsel istismardan 21, zincirleme şekilde cinsel saldırıdan 15 yıl ceza aldı. Baba Gümüşel’e ise istismara iştirakten 18 yıl 9 ay ceza verildi. Firari annenin dosyası da ayrılarak hakkında yakalanma kararı çıkarıldı.

‘EŞE’ CİNSEL SALDIRIDAN 36 YIL HAPİS, FİRARİ ANNEYE TUTUKLAMA

Hiranur Vakfı’nda H.K.G.’nin 6 yaşındayken evlendirildiğine dönük davada karar çıktı. Vakıf kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirildiği ortaya çıkmış, İstinaf Mahkemesi verilen cezaları yetersiz bularak bozmuştu. Yeniden yapılan yargılamada babaya 18 yıl, İstekli’ye ‘cinsel istismar ve cinsel saldırıdan’ 36 yıl ceza verildi. Mahkeme, firari anne Fatma Gümüşel’in de tutuklanmasına hükmetti.

'KAMU GÜVENLİĞİ' GEREKÇESİ KAMUOYUNUN BASKISIYLA KIRILDI

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşması öncesi kadın örgütleri ‘Ödül gibi cezalarla istismarın önü açıldı. Cezasızlık politikalarına artık yeter’ tepkisini gösterdi. Sosyal medyada da ‘Kamu güvenliği gerekçe gösterilerek bu dosya sümen altı edilmek istenmişti. Hani cinsel istismar yoktu’ paylaşımları yapıldı. CHP’li Murat Emir ise çocuklara yönelik şiddet suçları ile cinsel suçlarda cezaların en ağır şekilde uygulanması gerektiğini belirtti.

ibret.jpg

ÇOCUĞA İSTİSMARA İBRET OLACAK CEZA

iranur Vakfı’nda Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirilerek’ cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada kararlar açıklandı. Duruşma öncesi bütün duruşmaları takip eden Sol Feminist Hareket adına açıklamayı okuyan Seval Keleş her gün kadın cinayetlerine ve çocuk istismarı haberlerine uyandıklarını söyledi. Keleş “H.K.G. 6 yaşından itibaren ‘kutsal aile’ denen yapının içinde sistematik olarak istismar edildi. Ama bu karanlığa teslim olmadı. Biz de H.K.G.’nin mücadelesinin parçası olduk. Çünkü onun mücadelesi yaşamı çalınan tüm çocukların ve kadınların mücadelesi. Hepimizin mücadelesi” dedi. Keleş, bugün caydırıcı bir karar çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi: “Bugüne kadar ödül gibi cezalarla istismarın önü açıldı. Erkekler ‘zaten bana bir şey olmaz’ özgüveniyle şiddet uygulamaktan istismara maruz bırakmaktan geri durmadı. Cezasızlık politikalarınıza artık

MÜTALAADA ÇOCUĞA DEĞİL ‘EŞE İSTİSMAR’

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Taraf avukatlarının katıldığı duruşmaya, gizlilik ve yayın yasağı kararı nedeniyle basın mensupları ile izleyiciler alınmadı. Duruşmada önceki celsede açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrar eden Cumhuriyet savcısı, sanık İstekli’nin ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘zincirleme şekilde eşe karşı cinsel saldırı’ suçlarından 52 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

FİRAR EDEN ANNEYE YAKALAMA KARARI

Sanık Gümüşel’in ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 47 yıl 3 aya kadar hapsi istenen mütalaada, yakalanamadığı için firari sanık Fatıma Gümüşel hakkında dosyasının ayrılması talep edildi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanık Fatıma Gümüşel’in dosyasını ayırıp, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı. Heyet, sanık Kadir İstekli’yi ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 21 yıl hapis, ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçundan ise 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanık baba Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise ‘zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı’ suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına hükmedildi.

SORUŞTURMA BAŞLATAN SAVCIYA İNCELEME

İstanbul’da küçük yaşta kız çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu iddiası üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianamede, müştekinin 14 yaşındayken hastaneye gittiğinde polislerin haber vermesi üzerine soruşturma başlatıldığı, savcılığın kemik testi istemesi üzerine müşteki yerine başka bir kızın kemik testine girdiği ve soruşturmanın bunun üzerine kapandığı aktarılmıştı. İddianamede, sanık Kadir İstekli’nin ‘nitelikli cinsel saldırı’ ve ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar baba Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in de ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarına iştirak’ suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise HSK Başkanı sıfatıyla 6 yaşındaki kız çocuğunun cinsel istismarına yönelik iddialarla ilgili 2012’de hukuka aykırı olarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdiği iddia edilen Cumhuriyet savcısı hakkında HSK’ye inceleme izni vermişti.

İSTİNAF TEK SUÇTAN CEZA KARARINI BOZDU

Mahkeme heyeti, 23 Ekim 2023’te açıkladığı kararında tutuklu sanık İstekli’ye ‘birden fazla kez çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 30 yıl, baba Gümüşel’e ise aynı suçtan 20 yıl hapis cezası vermişti. Heyet, müşteki H.K.G’nin annesi Gümüşel hakkında ise aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapis cezasına hükmetmişti. Kararı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, Kadir İstekli hakkında 2004-2013’te çocuğun nitelikli cinsel istismarı, 2020’de ise eşe karşı nitelikli cinsel saldırı suçlarından 2 ayrı ceza verilmesi gerekirken tek bir suçtan cezalandırma yapıldığını belirtmişti. H.K.G’nin annesi ve babası hakkında verilen hapis cezalarında ise anne ve baba olmaları nedeniyle yasa gereğince artırım yapılması gerektiğini kaydetmişti. Daire, dosyanın usul ve esas yönünden bozulmasına karar vererek dosyayı yerel mahkemeye iade etmişti.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşındayken ‘imam nikahıyla evlendirilerek’ cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davada kararlar açıklandı. H.K.G’nin evlendirildiği Kadir İstekli cinsel istismardan 21, zincirleme şekilde cinsel saldırıdan 15 yıl ceza aldı. Baba Gümüşel’e ise istismara iştirakten 18 yıl 9 ay ceza verildi. Firari annenin dosyası da ayrılarak hakkında yakalanma kararı çıkarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN