Olası İstanbul depreminde korkutan bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe’den geldi. Gökçe, İstanbul'da 200 bin yüksek riskli bina olduğunu açıklayarak, “Konut sorununda temel önceliğimiz depremde yüksek risk taşıyan ve en dezavantajlı vatandaşlarımızın yaşadığı alanları dönüştürmek” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreteri Buğra Gökçe, İstanbul'daki yüksek riskli bina sayısını açıkladı. Gökçe, "İstanbul'da 1.2 milyon bina içerisinde 200 bin yüksek riskli bina bulunuyor" dedi.
Türkiye hala depreme hazır değil: İstanbul'da 600 bin Türkiye'de milyon 'riskli' bina var
İstanbul'da 1,5 milyon 'tabut bina' var: 'Acil dönüşüm' çağrısı
‘DEZAVANTAJLI VATANDAŞLARIMIZIN YAŞADIĞI ALANLARI DÖNÜŞTÜRMEK ÖNCELİĞİMİZ'
"2002-2022 yılları arasında İstanbul'daki konut sayısı ve nüfus yaklaşık iki katına çıkarken TOKİ ve Emlak GYO eliyle yapılan sosyal konut oranı sadece yüzde 5!" diyen Gökçe'nin açıklaması şöyle:
"Bu durum orta sınıfın kiralama ya da satılık konuta erişim şansını azaltıyor, dezavantajlı kesimler için barınma krizini büyütüyor. Buna bir de yabancıya gayrimenkul satışı, kiralanması ve dış göçlerle gelen nüfusun da arz edilen sınırlı konut stoğuna talip olmasını eklediğimizde yurttaşlarımız riskli konutlarını boşaltacak kiralık ev bile bulamaz hale geliyorlar… Konut sorununda temel önceliğimiz ise kamu arazilerini lüks konut üretimi için imara açmak değil, depremde yüksek risk taşıyan ve en dezavantajlı vatandaşlarımızın yaşadığı alanları dönüştürmek."
İstanbul'da 1.2 milyon bina içerisinde 200 bin yüksek riskli bina bulunuyor.
— Dr. Buğra Gökce (@gokcebugra) August 27, 2023
2002-2022 yılları arasında İstanbuldaki konut sayısı ve nüfus yaklaşık iki katına çıkarken Toki ve ve Emlak GYO eliyle yapılan sosyal konut oranı sadece %5! ????
Bu durum orta sınıfın kiralama yada… pic.twitter.com/ljsANIqjZj