'Hızla yayılıyor' diyen Prof. Dr. Özlü belirtileri tek tek sayarak uyardı: Kalıcı hasar bırakabilir

'Hızla yayılıyor' diyen Prof. Dr. Özlü belirtileri tek tek sayarak uyardı: Kalıcı hasar bırakabilir

Japonya’da hızla yayılan ve tüm dünyada "yeni bir pandemi mi?" endişesini başlatan yeni salgın ile ilgili Prof. Dr. Tevfik Özlü'den bir açıklama geldi. Belirtileri tek tek sayan Özlü 'kalıcı hasar bırakabilir' diyerek vatandaşları mutlaka doktora gitmeleri konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyardı. Türkiye açısından konuyu değerlendiren Prof. Dr. Özlü, "Bu bir bakteri; kolayca teşhis konabilir, tedavisi mümkün." diyerek belirtileri gören vatandaşları mutlaka doktora gitmeleri konusunda uyardı.

Özlü, semptomları arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi belirtiler bulunup, ortaya çıktığı Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınına ilişkin uyarılarda bulundu.

Salgına yol açan bakterinin boğaz enfeksiyonlarına sebebiyet verdiğini, hastalığın kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Japonya'da son zamanlarda A grubu streptokoklarla ortaya çıkan bir salgından söz ediliyor. Aslında A grubu streptokoklar her yerde var. Bizde de var. Bütün dünyada da var. Zaman zaman boğaz enfeksiyonlarına yol açarlar. Tonsilit gibi, farenjit gibi hastalıklara yol açarlar. Ama bazen de bu hastalıklar sırasında kalpte, böbrekte, eklemlerde hasarlar ortaya çıkabilir ve kalıcı sorunlar yaşanabilir. Japonya'da bildirilen vakaların daha çok toksik şok sendromu dediğimiz bir ağır tabloya evrildiği görülüyor. Bu tabii etkenin kendisiyle ilgili bir değişikliğe ya da hastalığa yakalananların sağlık durumuyla ilgili bir duruma bağlı olabilir" dedi.

'KOLAYCA TEŞHİS KONABİLİR'

Prof. Dr. Özlü, söz konusu salgının tedavisinin antibiyotiklerle mümkün olduğunu söyleyerek yeni salgının "net olmasa bile" şimdilik pandemi oluşturacak bir tehdit olmadığını belirtti.

Özlü, yeni salgının belirtilerinin boğazda ağrı, ateş, vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini belli ettiğini ifade etti. Hastalığın antibiyotik veya penislinle çözülebileceğini vurgulayan Özlü, vatandaşlardan panik yapmamasını istedi.

'KALICI HASARLAR BIRAKABİLİR'

"Bu tür boğaz enfeksiyonları genelde geçiştiriliyor" diyen Prof. Dr. Özlü, hastalığın önemsenmesi gerektiğini belirterek, beta hemolitiklerin, özellikle A grubu ve hemolitiklerin önemli olduğunu vurguladı.

"Bu hastalığın ardından kalıcı kalp kapak sorunları, kalıcı romatizmalar, böbrek hasarları olabilir, toksik şok sendromuna ilerleyebilir." diyen Özlü, belirtileri yaşan vatandaşların mutlaka doktora başvurmalarını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN